LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Nevjerojatne teorije zavjere o najvećoj priči američke povijesti

Na današnji je dan 1963. godine upucan John Kennedy, čija je smrt prije pada „blizanaca“ smatrana najvećom pričom američke povijesti. O „prokletstvu Kennedyjevih“ i samom atentatu kruže brojne teorije zavjere, a mi vam donosimo neke od njih.

Na današnji je dan 1963. godine upucan John Kennedy, čija je smrt prije pada „blizanaca“ smatrana najvećom pričom američke povijesti. O „prokletstvu Kennedyjevih“ i samom atentatu kruže brojne teorije zavjere, a mi vam donosimo neke od njih.

Dana 22. studenoga 1963. ispaljen je metak u srce Amerike. Toga je dana, vođen predizbornom kampanjom, 35. predsjednik SAD-a John Fitzgerald Kennedy sa suprugom Jacqueline posjetio Teksas. Vozeći se Dallasom u kabrioletu otvorena krova u društvu supruge, teksaškog guvernera Johna Connallyja i njegove supruge, u Kennedyjevu su smjeru ispaljena tri hica. Dva su za njega bila kobna, a treći je pogodio Connallyja. Kennedy je proglašen mrtvim 30 minuta kasnije u Parkland bolnici u Dallasu.

Kobna vožnja automobilom, FOTO: Wikipedia

S mogućim izuzetkom ubojstva Abrahama Lincolna, nijedna pojedinačna smrt nije toliko utjecala na američku psihu kao atentat na Kennedyja. Njegovo ubojstvo na mnogo je načina odredilo ton uznemirujućeg desetljeća koje će slijediti. Kennedyjev život i smrt bili su predmetom tisuća knjiga, nebrojenih televizijskih emisija, novinskih članaka, dokumentarnih i igranih filmova. Iako je prošlo pola stoljeća, interes za Kennedyjevu sudbinu i dalje je ogroman, a izdavači koji neumorno tiskaju nove knjige o njemu kažu da se vjerojatno radi o najvećoj priči u američkoj povijesti.

Službenim se podatkom smatra da je ubojstvo počinio Lee Harwey Oswald, bivši marinac koji je početkom iste godine pucao u Edwina Walkera, ekstremnog desničara i bivšeg generala američke vojske. Oswald je pola sata nakon atentata ubio i policajca koji ga je ispitivao, a optužen je drugoga dana. Sam je ubijen dan poslije pred televizijskim kamerama u podrumu policijske postaje Dallas, a kobni je pucanj ispalio Jack Rubenstein. Zbog svega je toga novi predsjednik odobrio rad Warrenove komisije koja je utvrdila da je Oswald djelovao sam te da je motiv atentata bio nepoznat.

Lee Oswald, FOTO: Pinterest

Međutim, najmanje 60 posto Amerikanaca pola stoljeća poslije u to ne vjeruje, zbog čega kolaju brojne teorije zavjere od kojih je svaka iduća nevjerojatnija od prethodne. U nastavku vam donosimo najpoznatije.

Ubijen zbog vanzemaljaca

Istraživač paranormalnoga William Lester prije nekoliko godina objavio je knjigu u kojoj tvrdi da dokumenti CIA-e, koje je dobio na temelju američkog zakona o pravu na pristup informacijama, pokazuju da je Kennedy samo deset dana prije atentata tražio tajne dokumente o NLO-ima. Podršku ovoj teoriji dali su brojni ufolozi, ali autentičnost Lesterovih dokumenata nije dokazana pa samim time i teorija stoji na staklenim nogama.

Čovjek s kišobranom

Louie Steven Witt, koji je u ruci imao crni kišobran iako je kobni 22. studenoga 1963. bio sunčan i suh, snimljen je kako stoji uz autocestu nedaleko od mjesta atentata. Neka su tumačenja tvrdila da je crnim kišobranom dao znak atentatorima, a oni malo maštovitiji tvrdili su da je kišobran bio prikriveno oružje te da je Witt pucao. Međutim, kasnije je ispostavljeno da je kišobran ponio kao znak protesta protiv Kennedyjeva oca koji je davao podršku britanskom premijeru Chamberlaineu u suradnji s njemačkim nacistima. Chamberlain je u javnosti često nosio crni kišobran.

Poginuo je zbog seksa

Jedno od zabavnijih objašnjenja Kennedyjeve smrti kaže da je predsjednik poginuo zbog svojih nestašluka. Znalo se, naime, da koristi narkotike zbog bolesti, ali i da u njegovu i Jackienu braku nisu cvjetale ruže te da je imao brojne ljubavnice, od kojih je najpoznatija Marylin Monroe. Seymour Hersh i Traphes Bryant, svaki zasebno, u vlastitim knjigama navode da je presjednik nakon napornog jutra opuštao leđa brčkajući se u bazenu gdje bi mu se redovito pridružile ljubavnice. Prilikom jednog takvog brčkanja istegnuo je mišić na preponama te su ga cijeloga omotali zavojima kako bi mu bilo lakše stajati uspravno, Prema nekima, to je razlog zbog kojega se nije sagnuo kada je u njegovu smjeru ispaljen prvi hitac.

Ubio ga je njegov zamjenik

Odvjetnik iz Arizone Craig Zirbel napisao je dvije knjige u kojima tvrdi da je atentat isplanirao Kennedyjev potpredsjednik. Tvrdi da je on jedina osoba koja je istovremeno imala i motiv i resurse i priliku za osmišljavanje i realizaciju ubojstva. U jednoj od knjiga piše da je Johnson imao brojne privatne i političke nesuglasice s Kennedyjem, a da je njegovu odluku o realizaciji zločina dodatno ubrzala želja da se u Bijelu kuću useli prije nego bude prestar. Također je zabilježena i navodna Johnsonova izjava u kojoj je ljubavnici nekoliko dana prije obećao da ga Kennedy nikada više neće moći osramotiti.

Ubila ga je supruga

Teoretičari zavjera često spominju kadar Zapruderove snimke koji pokazuje oblačić dima s lijeve strane Kennedyjeve glave. S obzirom na to da ni predsjednik ni prva dama u limuzini nisu pušili cigaretu, teoretičari su zaključili da je dim nastao uslijed eksplozije nepoznate naprave. Teorija nadalje govori da je iza svega stajala Jackie, koja je navodno svog supruga dala ubiti u suradnji s Johnom Connallyjem koji je u pucnjavi i sam ozlijeđen.

Lyndon Johnson i Jacqueline Kennedy; FOTO: Wikipedia

Ubili su ga Kubanci

Navodno su FBI i CIA uništili većinu dokumenata nakon atentata, a za sve je bio odgovoran bivši direktor CIA-e Allen Dulles, kojega je Kennedy otpustio nakon propale akcije iskrcavanja u Zaljevu svinja. Kubanski iseljenici počeli su prijetiti Kennedyju nakon propasti te akcije. Naime, nadali su se kako će im pomoći u svrgavanju Castra s vlasti te da će se moći vratiti u domovinu. Međutim, Kennedyjeva popularnost na Kubi drastično je pala. Jedan od članova anti-Castro grupe, Nestor Castellanos, zaprijetio je predsjedniku mjesec dana prije atentata. Rekao je kako ga očekuje pakao kada dođe u Dallas. Nekoliko dana prije atentata, navodno je drugi iseljenik unosio oružje u jedan hotel u Dallasu. Međutim, Warrenova je komisija odbacila ove tvrdnje.

Ubijen zbog ovisnosti o šećeru

Jedna od najbizarnijih teorija zavjere kaže da ga jest ubio Oswald, ali da je to učinio uslijed mentalnog poremećaja izazvanog prevelikim korištenjem rafiniranih šećera. Zagovornicima ove teorije dokaz je za to što je Oswald, navodno, neposredno nakon atentata, popio Coca-colu.

Osim tih, neke teorije tvrde da su ga ubili agent tajne službe ili vozač limuzine, neki tvrde da su odgovorni masoni, a drugi krivime smatraju Joea DiMaggia, bivšeg supruga Kennedyjeve ljubavnice Monroe. Prava se istina vjerojatno nikada neće saznati, a jedino što je sigurno u ovom intrigantnom događaju jest činjenica da se jedan od omiljenih američkih predsjednika pridružio klanu Kennedyjevih i njihovom nesretnom prokletstvu.

FOTO: WIKIPEDIA