LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na današnji dan šahist s hrvatskim državljanstvom postao je najmlađi svjetski prvak u šahu

Na današnji dan Gari Kasparov stekao je svoju slavu pobijedivši na Svjetskom šahovskom turniru.

Na današnji dan Gari Kasparov stekao je svoju slavu pobijedivši na Svjetskom šahovskom turniru.

Gari Kasparov ruski je šahovski velemajstor, a rođen je u Bakuu u Azerbejdžanu, u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1963. godine  

Kasparov je postao šahovski prvak prvenstva SSSR-a za igrače do 18 godina s navršenih 12 godina, a prvak Svjetskog juniorskog prvenstva postao je sa 16 godina. Svjetski je šahovski prvak od 1985. godine do 2000. godine To je razlog zbog kojeg ga mnogi smatraju najvećim šahistom svih vremena.

Od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, a zahvaljujući Kasparovu u Zagrebu se nedavno održao najveći turnir u povijesti šaha – Croatian Grand Chess Tour. Autor je mnogih knjiga, a na hrvatskom jeziku objavljena je knjiga Kako život imitira šah: povlačenje pravih poteza 2009. godine

Na današnji dan 1985. godine, Kasparov je stekao najveću slavu pobijedivši na Svjetskom šahovskom prvenstvu. Kasparov je u dobi od 22 godine postao trinaesti i najmlađi svjetski prvak.

Za kraj, pročitajte mudre citate jednog od najvećih šahista na svijetu:

– Bolje je imati loš plan, nego nemati nikakav plan.

– U konačnici, ono što odvaja pobjednika od gubitnika jest spremnost za učiniti nešto nezamislivo.

– Šah vam pomaže da se koncentrirate, poboljšate svoju logiku. Uči vas da igrate po pravilima, preuzimate odgovornost za svoje postupke i uči vas kako rješavati probleme u nesigurnom okruženju.

– Jedini način za napraviti pogrešku za mene jedino jest ne pokušavati.

– Rješavanje novih problema ono je što nas tjera da napredujemo kao pojedinci i kao društvo, zato nemojte odustajati.

Današnji dan posvećujemo najvećem šahistu svih vremena, ali i igri koja je raširena po cijelom svijetu. Vjerojatno je mali broj država u kojima se ne zna za šah ili ga se ne igra, ako takve i postoje.

Ako pogledamo Garryjev uspjeh, usredotočimo se na rezultate koje je postigao, shvatit ćemo da je ovaj velikan uložio mnogo truda, vremena, ljubavi i želje da bi postao ono što je danas – svjetska legenda i uzor novim naraštajima malih šahista.

FOTO: PIXABAY