LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na današnji dan prije 12 godina preminuo je Patrick Swayze, zvijezda „Prljavog plesa”

Patrick Swayze, američki glumac poznat po ulogama u filmovima „Prljavi ples” i „Duh”, preminuo je na današnji dan 2009. godine u 57. godini života. Prenosimo detalje iz njegova života i karijere po kojima će ostati zapamćen!

Patrick Swayze, američki glumac poznat po ulogama u filmovima „Prljavi ples” i „Duh”, preminuo je na današnji dan 2009. godine u 57. godini života. Prenosimo detalje iz njegova života i karijere po kojima će ostati zapamćen!

I've had the time of my life početni su stihovi koji svakoga podsjećaju na kultne scene popularnog filma Prljavi ples. Uz Jennifer Gray, glavnu ulogu imao je i američki glumac Patrick Swayze. Glumac je rođen 18. kolovoza 1952. godine u Houstonu, a preminuo je 14. rujna 2009. godine u Los Angelesu.

Kako navodi Biography, Swayzeova majka bila je voditeljica Houston Jazz Ballet Company te je na sina u ranoj dobi prenijela strast za plesom, ponajviše baletom, pa je tako karijeru započeo kao plesač. Tijekom školovanja fokusirao se na gimnastiku te je pohađao San Jacinto College.

Plesu se vratio 1970-ih godina, a preseljenjem u New York radio je kao plesač Eliot Feld Ballet Company, ali je zbog ozljeda morao odustati od plesne karijere. S plesnog se podija preselio na kazališne daske te je glumio u Broadway kazalištu u predstavama poput drame Goodtime Charley i mjuzikla Grease.

Na filmskom platnu pojavio se 1979. godine u komediji Skatetown, U.S.A., nakon koje je uslijedilo više raznih uloga. Glumio je u filmovima poput Crvene zore, kao i u serijama poput popularne televizijske serije M*A*S*H ili pak Sjever i jug. Tek nakon uloge u spomenutom filmu Prljavi ples, 1987. godine, stekao je holivudsku slavu i celebrity status.

Spomenuti film donio mu je prvu Golden Globe nagradu, a na filmu je sudjelovao i kao pisac pjesme She's Like the Wind koja se popela na sam vrh Billboardovih ljestvica. Inspirirala ga je, navodno, njegova supruga Lisa Niemi s kojom je bio u braku od 1975. godine pa sve do smrti.

Glumio je i u nekoliko akcijskih filmova poput Road House i Next of Kin, ali je veliku uspješnicu također postigao filmom Duh iz 1990. godine, uz kolegice Demi Moore i Whoopi Goldberg. Duh mu je donio drugu Golden Globe nagradu za najboljeg glumca, samo šest godina kasnije osvojio je i trećeg kipića za film To Wong Foo, Thanks For Everything! Julie Newmar.

Do 2008. sudjelovao je u raznim projektima na malim i velikim ekranima kada mu je otkriven karcinom gušterače. Tijekom tretmana i liječenja nastavio je raditi glumeći u kriminalističkoj seriji The Beast. To mu je ujedno bila i posljednja uloga u seriji. Preminuo je u 57. godini života.

FOTO: UNSPLASH