LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na 31. rođendan Lady Gage prisjećamo se njenih studentskih dana, borbe s drogom i začetaka karijere

Jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda Lady Gaga na današnji dan slavi svoj 31. rođendan. Tim se povodom prisjećamo nekih sad već zaboravljenih dana.

Jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda Lady Gaga na današnji dan slavi svoj 31. rođendan. Tim se povodom prisjećamo nekih sad već zaboravljenih dana.

Američka pjevačica Stefani Joanne Angelina Germanotta, poznatija po umjetničkom imenu Lady Gaga, rođena je na današnji dan 1986. godine u New Yorku gdje je i provela svoje djetinjstvo. 2008. godine proslavila se debitantskim albumom The Fame koji sadrži 14 pjesama te uključuje i svjetski poznate hitove Poker Face i Just Dance. Prošireno izdanje navedenog albuma naziva The Fame Monster bilo je nominirano za šest Grammyja, a od vremena kada joj je singl Poker Face dugo bio na vrhu glazbene ljestvice dobila je mnoga velika priznanja za kasnija izdanja, uključujući suradnju s Tonyjem Bennettom te osvajanje Zlatnog globusa za ulogu grofice u seriji American Horror Story.

Lady Gaga rođena je kao kći Josepha Germanotte, vlasnika internetske tvrtke, i Cynthie, asistentice telekomunikacija. Ima mlađu sestru Natali, studenticu na modnom fakultetu Parsons u New Yorku. Još se u ranoj dobi počela zanimati za modu i glazbu, a klavir je naučila svirati s četiri godine S jedanaest je godina upisala privatnu katoličku školu Convent of the Sacred Heart gdje je odijevanje bilo strogo propisano, a ona je poštivala zadane norme. Već se u toj školi istaknula glumom u mjuziklima, plesom i pjevanjem. Svoju prvu baladu na glasoviru odsvirala je s 13, a prvu je glazbenu izvedbu održala u noćnom klubu u New Yorku s 14 godina.

Nekoliko godina kasnije Gaga je ranije primljena na prestižnu školu umjetnosti Tisch u sklopu Sveučilišta u New Yorku. Bila je jedna od samo 20 studenata na svijetu koji su dobili čast upisati takvu školu. Međutim ubrzo je shvatila da studiranje nije za nju, odustala od školovanja te napustila roditeljski dom na Manhattanu, najbogatijem naselju u New Yorku, odlaskom u Brooklyn. Živjela je u malenom stanu te je radila kao konobarica, go-go plesačica i striptizeta. Njezin je otac, kada je shvatio čime se bavi, odlučio prestati razgovarati s njom te ju financirati. Za to se vrijeme Stefani počela i drogirati, a kao razlog navela je želju da bude što sličnija svojim idolima koji su se i sami drogirali.

FOTO: Lady Gaga/Facebook

Razvoj profesionalne karijere

S 20 godina Stefani počinje surađivati s Lady Starlight (pravo ime: Colleen Martin) te s njom započinje zajedničke nastupe pune golotinje i erotike. Nakon zastrašujućeg iskustva koje je bilo blisko smrti kao posljedice droge, prestaje se drogirati, a ubrzo se miri i s ocem koji joj, znajući za njezinu želju da postane slavna umjetnica, postavlja ultimatum – godinu će dana financirati njezine nastupe, a ona za to vrijeme mora postati zvijezda, inače se vraća na fakultet. Nedugo zatim Gaga počinje intenzivno raditi, ne samo kao pjevačica na svojim samostalnim nastupima, nego i kao producent i tekstopisac mnogim poznatim glazbenicima poput Britney Spears, Pussycat Dolls, Fergie, New Kids on the Block i Akona. Upravo Akon, popularni američki R&B pjevač, prepoznao je talent Lady Gage i odlučio joj dati priliku za suradnju nakon čega je Gaga snimila debitanski album The Fame, a nakon dvije godine i nadmašila samog Akona.

2008. godine izdaje svoj prvi singl Just Dance koji je nominiran za Grammyja kao najbolja plesna snimka. Međutim Gagin pravi proboj na scenu dolazi s drugim singlom Poker Face koji je osvojio jedan Grammy te bio nominiran za dva. Album The Fame Monster donio je Gagi još veću popularnost zbog singlova Bad Romance s tri osvojena Grammyja i sedam MTV nagrada teTelephone koji je otpjevala s poznatom Beyonce, a čiji je spot proglašen jednim od najboljih spotova ikad snimljenih.

Drugi studijski album, Born This Wayizdaje 2011. godine, a on je u samo tjedan dana prodan u više od milijun i 100 tisuća primjeraka te se na njemu mogu pronaći pjesme poput Judas Alejandro. 2013. godine Gaga prekida svoju treću svjetsku turneju zbog operacije kuka, a iste godine izdaje album Artpop. Godinu dana kasnije izdaje i svoj prvi jazz album Cheek To Cheek u suradnji s Tonyjem Bennettom.

U listopadu 2016. godine objavljuje svoj peti studijski album naziva JoanneAlbum je, tvrdi, dobio ime po očevoj sestri, odnosno njezinoj teti koja je umrla od lupusa u dobi od 19 godina, prije Stefaninog rođenja.

„Vraćanje svojoj obitelji, porijeklu i životnoj povijesti – to je ono što vas čini jakima.” – izjavila je Lady Gaga za magazin People.

Inspiraciju za umjetničko ime pronašla je, tvrdi, u Queenovoj pjesmi Radio Ga-Ga. Na nju su, osim Quenna, utjecali i utječu brojni glam-rock te dance-pop umjetnici poput Michaela Jacksona, Davida Bowieja i Madonne. Danas Gaga iza sebe ima više od 30 milijuna prodanih albuma i 150 milijuna pjesama diljem svijeta. Sveukupno je osvojila šest Grammyja i 36 MTV nagrada. Časopis Billboard u dva ju je navrata proglasio umjetnikom godine, a Times ju je uvrstio na listu 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Lady Gaga je, uz svoju pjevačku i umjetničku karijeru, osnivač zaklade Born This Way Foundation i član LGBT aktivizma, kao i mnogih drugih humanitarnih projekata.

FOTO: LADY GAGA/FACEBOOK