LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Misteriozna otmica Patty Hearst

Prije 42 godine Patty Hearst nasilno je oteta iz svog doma te je za nju tražena otkupnina. Nakon velikog potrošenog iznosa, ispostavilo se da se Patty pridružila grupi koja ju je otela te da je za njih počela pljačkati.

Prije 42 godine Patty Hearst nasilno je oteta iz svog doma te je za nju tražena otkupnina. Nakon velikog potrošenog iznosa, ispostavilo se da se Patty pridružila grupi koja ju je otela te da je za njih počela pljačkati.

Patricia Campbell Hearst bila je devetnaestogodišnja kći izdavača novina Randolpha Hearsta koja je 4. veljače 1974. godine nasilno oteta iz svog doma u Berkeleyju u Kaliforniji. Živjela je u stanu sa zaručnikom koji je pretučen i zavezan, a nju je otela naoružana grupa koja se sastojala od dva muškarca i jedne žene.

Očevici su izjavili da su vidjeli kako se Patty otimala dok su ju zavezanih očiju nosili i stavili u prtljažnik automobila. Susjedi koji su izašli na ulicu bili su prisiljeni potražiti zaklon jer su otmičari počeli pucati kako bi si osigurali bijeg, a jednog susjeda koji je pokušao pomoći su pretukli.

Tri dana kasnije grupa pod nazivom Symbionese Liberation Army (SLA) poslala je pismo radijskoj postaji Berkeley u kojem je objavila da drži Patty kao ratnog zavorenika. Nakon četiri dana, SLA je zahtijevala da obitelj Hearst donira hranu u vrijednosti od 70 dolara za svaku potrebitu osobu od Santa Rose do Los Angelesa. Randolph je na taj način potrošio oko dva milijuna dolara.

Međutim, otmičari su izjavili da taj iznos nije dovoljan za puštanje Patty te su tražili da Randolph donira hranu u iznosu od 6 milijuna dolara. Hearst Corporation zatim odgovara da će to i učiniti ako otmičari puste Patty neozlijeđenu.

U travnju se situacija promijenila kad je nadzorna kamera snimila Patty kako sudjeluje u oružanoj pljački u banci u San Franciscu te kako pljačka dućan u Los Angelesu. Patty je u snimci poslanoj vlastima izjavila da je svojevoljno postala članica SLA.

U svibnju je policija pretresla tajno sjedište SLA pri čemu je ubijeno šest od devet članova grupe. Među ubijenima bio je vođa grupe Donald DeFreeze, no Patty i još dvoje koji su traženi zbog pljačke banke nisu nađeni.

Konačno, u rujnu 1975. godine nakon više od godine dana Patty ili Tania kako je sama sebe nazivala uhićena je u San Franciscu. Tvrdila je da joj je SLA isprao mozak i da nije znala što radi, no svejedno je osuđena na sedam godina zatvorske kazne. Nakon 21 mjeseca provedenog u zatvoru kazna joj je smanjena, a nakon toga biva i pomilovana.  

FOTO: WIKIPEDIA