LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Miguel de Cervantes i njegova vlastita borba s vjetrenjačama

Prije više od 450 godina rođen je Miguel de Cervantes, autor romana „Don Quijote". Cervantes je iskusio život u vojsci, u zatočeništvu, radeći kao sakupljač poreza i književnik. Sa životnim pustolovinama slavnog pisca mogu se mjeriti jedino one njegovih junaka.

Prije više od 450 godina rođen je Miguel de Cervantes, autor romana „Don Quijote". Cervantes je iskusio život u vojsci, u zatočeništvu, radeći kao sakupljač poreza i književnik. Sa životnim pustolovinama slavnog pisca mogu se mjeriti jedino one njegovih junaka.

Miguel de Cervantes rođen je 29. rujna 1547. godine blizu Madrida. Bio je vojnik, a nakon ozljede u borbi završio je u turskom zatvoru gdje je proveo pet godina. Izašavši na slobodu, objavio je svoje najpoznatije djelo Don Quijote godine 1605.

Vrlo je malo informacija poznato o Cervantesovu djetinjstvu. Zna se da je bio četvrto od sedmero djece te da se cijeli život borio s financijskim problemima. Strastveno je čitao knjige te je vodio uzbudljiv život i doživio gotovo više pustolovina nego likovi njegovih djela. U početku je pisao poeziju, međutim 1570. godine odustao je od takve vrste karijere te je postao vojnik i pridružio se španjolskoj vojsci.

Iskazao se kao vrlo hrabar vojnik te je 1571. godine sudjelovao u bitci kod Lepanta gdje je ratovao na španjolskoj strani protiv Otomanskog carstva. Bio je stacioniran na brodu La Marquesa, a u borbi je bio ozbiljno ozlijeđen. Pogođen je s tri metka čija je posljedica bila potpuni gubitak osjeta u lijevoj ruci. Unatoč ozljedama, Cervantes je nastavio služiti u vojsci još nekoliko godina.

Godine 1575. Cervantes se pokušao vratiti u Španjolsku, međutim na putu do kuće zarobili su ga turski gusari i držali u zatočeništvu pet godina kao roba. Za vrijeme zatočeništva Cervantes je nekoliko puta pokušao pobjeći, međutim neuspješno. godine 1580. za njega je plaćena otkupnina te se vratio u Španjolsku gdje je počeo pisati.

Miguel de Cervantes, FOTO: Wikipedia

Prvo objavljeno djelo bio je roman La Galatea, no on nije imao velikog uspjeha. Stoga se Cervantes okrenuo pisanju kazališnih djela, s obzirom na to da je kazalište u to vrijeme bilo vrlo popularno. Nažalost, ni taj oblik izražavanja nije polučio slavom i bogatstvom. Zbog neuspjeha u pisanju Cervantes je počeo raditi kao sakupljač poreza i dobara za mornaricu. Mnogi se nisu htjeli odvojiti od svojih dobara te je Cervantes optužen za loše ophođenje s ljudima pa je završio u zatvoru. Navodno je upravo u zatvoru dobio ideju za djelo Don Quijote.

Godine 1605. Cervantes je objavio prvi dio Don Quijotea. Don Quijote je roman o starijem muškarcu koji je bio toliko očaran starim pričama o hrabrim vitezovima da je krenuo na put u potrazi za vlastitim avanturama. Don Quijote se uskoro gubi u svom svijetu iz mašte vjerujući da je on jedan od onih hrabrih vitezova te nagovara siromašnog seljaka Sancha Panzu da mu služi i bude partner. U jednom slučaju zaluđeni Don Quijote se bori protiv vjetrenjača koje je zamijenio za divove. Prije kraja romana Don Quijote se izliječi od svoje zaluđenosti.

Zbog djela Don Quijote Cervantes je postao svjetski poznat, a djelo je prevedeno na više od 60 jezika. godine 1615. objavio je drugi dio Don Quijotea, no unatoč slavi, djelo nije donijelo Cervantesu bogatstvo te je nastavio pisati sve do svoje smrti 22. travnja 1616. godine u Madridu. Djelo je inspiriralo brojne autore te su po njemu snimljeni filmovi, mjuzikli i kazališne predstave.

FOTO: TUMBLR