LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan UNICEF-a

Na današnji dan osnovana je vodeća svjetska organizacija koja se brine o djeci, njihovim pravima i životnim potrebama.

Na današnji dan osnovana je vodeća svjetska organizacija koja se brine o djeci, njihovim pravima i životnim potrebama.

UNICEF (United Nations Children's Fund) vodeća je svjetska organizacija koja brine o djeci, njihovim pravima i potrebama. Na današnji dan, 11. prosinca 1946. godine, osnovala ju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda.

Od svojih početaka, u kojima je bila agencija koja je pružala pomoć u hrani, odjeći, obući, opremi i lijekovima, UNICEF se transformirao u agenciju koja prikuplja sredstva za programe zaštite i unapređenja prava djece te stvara partnerstva između građana, poduzeća i vlade za bolji život djece u Hrvatskoj i svijetu.

UNICEF djeluje u više od 190 zemalja svijeta, pomažući djeci da prežive i izgrade svoje potencijale od ranog djetinjstva do adolescencije. Najviše je usmjeren na djecu u zemljama u razvoju. Pruža dvije vrste pomoći: hitnu pomoć prilikom prirodnih katastrofa i oružanih sukoba te razvojnu – dugoročnu pomoć koja planski predviđa sustavne promjene – kako u institucijama tako i u ponašanju za dobrobit djece. Svoje djelovanje temelji na Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, koja je donesena 1959. godine

Osnovna zadaća organizacije je promicanje, zaštita i ostvarivanje dječjih prava, u suradnji s vladama i civilnim sektorom. UNICEF zajedno s vladama na različite načine stvara uvjete u kojima se poštuju i realiziraju dječja prava. U nekim zemljama to podrazumijeva rad na cijepljenju kako bi djeca preživjela, u nekim to znači hitnu pomoć u obliku hrane, lijekova, šatora, pokrivača i ogrjeva zbog prirodnih katastrofa, a u nekima to znači pomoć postojećim sustavima skrbi za djecu – od socijalne do zdravstvene s ciljem poboljšanja usluga za djecu.

U Hrvatskoj je prisutan od 1947. godine te je upravo na područje tadašnje SFRJ stigla prva UNICEF-ova pošiljka pomoći u hrani i odjeći.

Važno je napomenuti da se organizacija u cijelosti financira dragovoljnim prilozima vlada i fondacija, partnerstvima s poslovnim sektorom i sredstvima prikupljenim od građana. Na koje sve načine možete pomoći doznajte na poveznici.

FOTO: UNICEF