LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan plesa

Ovaj je dan posvećen slavljenju plesa kao umjetničkog oblika izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Ovaj je dan posvećen slavljenju plesa kao umjetničkog oblika izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Međunarodni dan plesa slavi se od 1982. godine, i to na 29. travnja. To je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea. Incijativu je pokrenuo UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI.

Ovaj je dan posvećen slavljenju plesa kao umjetničkog oblika izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi iz svijeta plesa.

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu obilježit će ovaj dan u srijedu, 29. travnja 2015., u 16 sati izvedbom fragmenata iz drugog dijela baleta Kraljevi bogova - Mehanizam sebičnoga gena, i to na glazbu Ivane Kiš te u koreografiji Pascala Touzeaua.

Svi su građani pozvani na izvedbu koja će se održati na otvorenome, odnosno na pozornici smještenoj na zapadnom travnjaku pokraj zgrade HNK u Zagrebu. Uoči dvadesetminutnoga baletnog programa bit će pročitane poruke koje su ove godine, u povodu Međunarodnog dana plesa, napisali hrvatski plesač Branko Banković i španjolski flamenco-plesač i koreograf Israel Galván.

Hrvatska poruka za Međunarodni dan plesa 2015.:

Ples je drevna i uzvišena umjetnost koja ne poznaje granice, emotivna i imaginativna, čini nas slobodnima.
Ples govori univerzalnim jezikom. Plesačevo tijelo ulazi u dijalog s gledateljem, stvara svijet zajedničkih preokupacija, žudnji, mijenja prag osjetilnosti.
Svjedoci smo vremena u kojemu je osjećaj ljudske solidarnosti izgubljen te postaje sve više stranim.
Kako ples dopušta biti izvan paradigme u kojoj živimo, imamo tu privilegiju plesom bez izgovorene riječi, govoriti snažnije od svih.
Zato, kako kaže i Pina Bausch: MORAMO PLESATI.

Osim toga, na današnji dan 1968. premijerno je izveden kontroverzni rock-mjuzikl „Kosa“ na Broadwayu.

FOTO: JIMMY BAIKOVICIUS/FLICKR.COM