LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan arhiva u znaku Domovinskog rata

Danas u hrvatskim arhivima možete razgledati izložbe, poslušati predavanja, pogledati filmove te obnoviti znanje o Domovinskom ratu.

Danas u hrvatskim arhivima možete razgledati izložbe, poslušati predavanja, pogledati filmove te obnoviti znanje o Domovinskom ratu.

Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu tema je Međunarodnog dana arhiva, koji se obilježava 9. lipnja, na datum osnutka Međunarodnog arhivskog vijeća. Ovogodišnja je tema odabrana povodom 25. obljetnice početka agresije na našu domovinu i početka Domovinskog rata. Odabirom teme nastoji se upozoriti na kršenje međunarodne Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba. Također se naglasak stavlja na uništenje hrvatske arhivske građe i stradanja arhiva za vrijeme agresije.

U obilježavanje su se uključili hrvatski arhivi bogatim i raznolikim programom. Hrvatski državni arhiv na Marulićevu trgu u Zagrebu pripremio je stručno vodstvo po izložbi Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti, koje započinje u 12 sati. Predavanje Stvaranje suvremene hrvatske države održat će ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dr. sc. Ante Nazor, u 13 sati. Filmska projekcija Iz zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva HDA – Dokumentarni film kao svjedok vremena na rasporedu je u 18 sati. Svi posjetitelji moći će razgledati zgradu i stalne postave Arhiva te kupiti prigodne knjige, replike i suvenire.

Hrvatski državni arhiv, FOTO: Wikipedia

U Državnom arhivu u Varaždinu bit će postavljena izložba fotografija Varaždin 13.09.1991. – 22.09.1991., koju je Arhiv organizirao s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin.

Državni arhiv u Zadru u suradnji je s Udrugom dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade pripremio zanimljiva predavanja. Prvi zapovjednik 112. brigade Marko Čulina govorit će o ustroju 112. brigade te obrani Zadra i zadarskog zaleđa. Arhivski savjetnik Marijan Maroja održat će predavanje o Domovinskom ratu i Državnom arhivu u Zadru.

U Državnom arhivu u Karlovcu očekuju vas film, predavanje, izložba i kulturno-umjetnički program. Moći ćete pogledati film Domovinski rat na karlovačkom prostoru, poslušati predavanje Karlovačka županija u Domovinskom ratu, koje će održati umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić, te razgledati izložbu fotografija Domovinski rat i Državni arhiv u Karlovcu. Bogat kulturno-umjetnički program pripremili su učenici Glazbene škole Karlovac.

Državni arhiv u Osijeku također je otvorio svoja vrata posjetiteljima. U 11 sati bit će otvorena izložba fotografija o stradanju i obnovi Državnog arhiva u Osijeku u Domovinskom ratu. Tijekom dana organizirana su vodstva po arhivu te prodaja knjiga s popustom.

Građu koju arhivi čuvaju možete iskoristiti u pisanju seminarskih ili diplomskih radova, stoga danas ne propustite priliku da saznate više o njihovoj kulturnoj i znanstvenoj djelatnosti. Tko zna, možda otkrijete i neke skrivene tajne. 

 

FOTO: WIKIPEDIA