LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Marko Mamić – od nogometa do rukometaša „ubojita" šuta i studenta sportskog menadžmenta

Iako je svoj sportski put započeo na nogometnom terenu, Marko Mamić prepoznatljiv je kao rukometaš, a danas slavi svoj 24. rođendan. No valja podsjetiti da uz rukometne uspjehe niže i one na obrazovnom polju.

Iako je svoj sportski put započeo na nogometnom terenu, Marko Mamić prepoznatljiv je kao rukometaš, a danas slavi svoj 24. rođendan. No valja podsjetiti da uz rukometne uspjehe niže i one na obrazovnom polju.

Na današnji dan rođen je Marko Mamić, hrvatski reprezentativac i rukometaš poljskog PGE Vive Kielcea. Ne oduševljava samo u sportskom izdanju, već i činjenicom da govori četiri strana jezika te studira sportski menadžment. 

24-godišnji dragulj hrvatskog rukometa, rođeni Garešanin, svoj sportski put započeo je trenirajući nogomet. No zahvaljujući starijem bratu Matiji koji je trenirao rukomet, ali i uspjehu zlatnog sjaja rukometne reprezentacije u Portugalu 2003. godine, na radost brojnih ljubitelja rukometa Marko je ipak izabrao rukometni dres.

Rukometni put započeo je u RK Moslavini, a nakon što je odbio ponudu najtrofejnijeg hrvatskog rukometnog kluba RK PPD Zagreb, već s 18 godina odlazi u švicarski RK Kadetten Schaffhausen u kojem ostaje sve do 2015. godine kada potpisuje dvogodišnji ugovor s francuskim Dunkerqueom. Uz najbolje lijevo krilo, Manuela Štrleka te vratara Filipa Ivića, trenutno je dio hrvatskih snaga u poljskom divu PGE Vive Kielceu pod vodstvom Talant Dujshebaeva.

Sa seniorskom hrvatskom rukometnom reprezentacijom sudjelovao je na Europskom prvenstvu u Poljskoj 2016. godine, koje pamtimo po izvanredno odigranoj utakmici Hrvatske protiv domaćina i ostvarenoj pobjedi s čak 14 golova razlike, ali Marko u toj utakmici nije dobio priliku zaigrati, kao ni u polufinalnoj utakmici protiv Španjolske. Hrvatska je prvenstvo napustila s osvojenom brončanom medaljom koju je izborila pobjedom nad Norveškom u kojoj je Mamić postigao pogodak.

Sljedeći njegov nastup u reprezentativnom dresu s brojem 30 na poziciji lijevog vanjskog i ubojitim" šutom, gledali smo na Olimpijskim igrama u Riu 2016. godine Tada je u 6 odigranih utakmica postigao 10 golova i tako ostvario učinkovitost od 42%.  

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2017. godine svoju je odličnu igru i nebeski skok-šut najbolje pokazao u utakmici protiv Španjolske s postignutih 9 golova i tako uz pomoć ostalih suigrača odveo Hrvatsku u polufinale gdje ih je na putu do najsjajnije medalje zaustavila Norveška, a u borbi za treće mjesto u šokantnoj završnici susreta bez bronce ih je ostavila Slovenija pod vodstvom nekadašnjeg trenera RK PPD Zagreba, Veselina Vujovića. 

Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, kojem je Hrvatska bila domaćin, najviše je pogodaka postigao u utakmicama protiv Francuske i Bjelorusije. Hrvatska je ostala bez medalje te tako nije ostvaren san o prvoj osvojenoj zlatnoj europskoj medalji u povijesti. Naslov prvaka iz zagrebačke arene ponijela je Španjolska.

Skroman u primanju pohvala na svoj račun i briljantan na parketu u obrani i napadu, govoreći uz to engleski, njemački, francuski te poljski i paralelno studirajući sportski menadžment, izaziva oduševljenje i divljenje rukometnih trenera, bivših hrvatskih reprezentativaca, suigrača, ali i navijača koji s tribina skandiraju njegovo ime. Svakako možemo reći da pripada skupini igrača koji će tkati budućnost hrvatskog rukometa.

FOTO: FLICKR