LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Legendarni su „Simpsoni" prije dvanaest godina iza sebe imali četiri stotine epizoda

Najdugovječniji crtani serijal „Simpsoni" na današnji je dan 2007. emitirao četiristotu epizodu. Tim smo povodom izdvojili nekoliko zanimljivosti o seriji.

Najdugovječniji crtani serijal „Simpsoni" na današnji je dan 2007. emitirao četiristotu epizodu. Tim smo povodom izdvojili nekoliko zanimljivosti o seriji.

Crtani su filmovi medij uglavnom namijenjen djeci. Dakako, odrasli često iz njih više nauče ili ih nasmiju više nego klince. No, ima jedan crtani film koji smo gledali kao djeca (jer nam je sve animirano na TV-u bilo zanimljivo), ali smo odrastajući shvaćali da ga i dalje možemo gledati. Riječ je o najdugovječnijoj i vjerojatno najpoznatijoj crtanoj seriji The Simpsons. Animirani je to američki sitcom koji se emitira od 1989. godine i za sada broji 663 epizode. 20. svibnja 2007. godine, u osamnaestoj sezoni, emitirana je jubilarna četiristota epizoda pod naslovom You Kent Always Say What You Want. Zato smo odlučili izdvojiti poneku zanimljivost o omiljenim žutim likovima.

Poznato nam je da serija prikazuje američku obitelj Simpson iz grada Springfielda u svakodnevnim situacijama koje se nerijetko pretvore u nesvakidašnje. Članovi su obitelji supružnici Homer i Marge te njihova djeca: Bart, Lisa i Maggie.

Posebnost serije leži u činjenici da likovi ne stare. Bartu je uvijek deset godina, Lisi osam, a Maggie je beba koja rijetko progovara. Zadržati likove u istom razdoblju života desetljećima moguće je, dakako, u animiranom formatu. Zanimljiva je činjenica da glasove glavnim likovima posuđuju isti glumci od prve sezone do danas. Tako su zadržali autentičnost u svakom smislu.

Među zanimljivosti o Simpsonima koje nas redovito intrigiraju ubrajaju se nevjerojatno precizna predviđanja. Naime, postoje događaji koji su se, prije nego u stvarnosti, odigrali upravo u poznatom animiranom svijetu. Vjerojatno najbizarnije predviđanje koje su imali (a koje je bilo toliko apsurdno da nitko nije slutio njegovo stvaranje) je da će Donald Trump postati predsjednik SAD-a. 

U predviđanjima su sudjelovale stvarne osobe, ali u seriji se nisu pojavljivale samo s tom svrhom. Velik je broj poznatih osoba prošao kroz živote Simpsonovih iz ovog ili onog razloga. Popis je uistinu šarolik, od ubijenog predsjednika Johna Kennedyja, preko voditelja Jaya Lena, autora stripova Stana Leeja, iluzionista Davida Copperfielda do repera Snoop Dogga i pjevačice Britney Spears. Ovo su tek neki od poznatih koji su u seriji glumili sami sebe, a popis poznatih gostujućih uloga koji su utjelovili druge likove daleko je duži.

Uz pojave poznatih (stvarnih) osoba, Simpsoni su i komentatori aktualnih globalnih zbivanja i univerzalnih pitanja. Nerijetko se referiraju na (ili čak parodiraju) poznata književna djela poput Drakule Brama Stockera, Isijavanje Stephena Kinga, Pustolovina Toma Sayera Marka Twaina, Grofa Monte Crista Alexandra Dummasa.

Činjenice (pogotovo one neobične) o Simpsonima mogli bismo nabrajati duže nego što se serija emitira te bi svatko odabrao drugu omiljenu scenu ili epizodu. Mi ćemo ostati na tragu književnosti te vam na kraju donosimo poznatu poemu Gavran Edgara Allana Poa u izvedbi Jamesa Earla Jonesa s Homerom Simpsonom u glavnoj ulozi.

 

FOTO: PIXABAY