LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kult „Branch Davidians” i „Janje otkrivenja”

Prije 23 godine u Teksasu je izvršena racija na kult „Branch Davidians” zbog sumnje za ilegalno posjedovanje i nagomilavanje vatrenog oružja. Vođa kulta sebe je smatrao „Janjetom otkrivenja”, imao je harem i propovijedao je o apokalipsi.

Prije 23 godine u Teksasu je izvršena racija na kult „Branch Davidians” zbog sumnje za ilegalno posjedovanje i nagomilavanje vatrenog oružja. Vođa kulta sebe je smatrao „Janjetom otkrivenja”, imao je harem i propovijedao je o apokalipsi.

Agenti američkog Zavoda za alkohol, duhan i vatreno oružje izvršili su raciju 28. veljače 1993. godine na sjedište kulta Branch Davidians u Wacou u Teksasu. U okršaju vatrenim oružjem ubijena su četiri federalna agenta i šest pripadnika kulta. Racija je izvršena pod sumnjom da je vođa kulta David Koresh bio odgovoran za nagomilavanje vatrenog oružja.

Korijeni sukoba sežu deset godina unatrag i obuhvaćaju kompliciranu i neobičnu priču. Naime, 1983. godine Lois Roden i njezin sin George natjecali su se za vodstvo kulta. U tom trenutku u sjedištu se pojavljuje misteriozan čovjek imenom Vernon Howell koji je imao aferu s Lois. Ona ubrzo umire te Vernon izaziva Georgea za mjesto vođe, govoreći kako je on Janje otkrivenja te da će njegova djeca sići od Boga.

George postavlja dvoboj: onaj tko bude uspio uskrsnuti ekshumirano truplo dokazat će da je vrijedan vladati kultom. Vernon odbija te odlazi do lokalnog šerifa i optužuje Georga za ilegalno ekshumiranje trupla. Policija odbija prihvatiti slučaj te Vernon i George rješavaju dilemu vatrenim oružjem gdje George biva ozlijeđen, a Vernon postaje vođom kulta.

Uskoro Vernon osniva svoj harem i proglašava sebe jedinim muškarcem kojem je dozvoljeno imati supruge, što je uključivalo i djevojčice od 12 godina. Howell je zatim promijenio ime u David Koresh i počeo propovijedati apokaliptična upozorenja te je inzistirao da se članovi kulta naoružaju. godine 1992. poštar je slučajno ispustio paket kulta te je uvidio da je pun granata.

Zbog poštarovog otkrića, agenti su dobili nalog za Koreshovo uhićenje. Neuspjela racija dovršena je 19. travnja kad je policija bacila suzavac na sjedište kulta nakon čega je izbio požar, a dvanaestak pripadnika kulta izvršilo je samoubojstvo, uključujući i Koresha, dok su ostali poginuli u požaru ili bili upucani.

Jedino je jedanaest pripadnika kulta uspjelo preživjeti, a njih osmero je na kraju optuženo za razne zločine, od nelegalnog posjedovanja oružja do ubojstva bez predoumišljaja. 

FOTO: WIKIPEDIA