LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kuhajte sa Studentskim: Proslava međunarodnog dana „donutsa” njihovom jednostavnom pripremom

14. rujna obilježava se međunarodni dan američkih krafni, stoga isprobajte jednostavan recept za njihovu pripremu kako biste se zasladili s prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.

14. rujna obilježava se međunarodni dan američkih krafni, stoga isprobajte jednostavan recept za njihovu pripremu kako biste se zasladili s prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.

Najranija verzija američkih krafni, mnogima omiljene slastice, datira u razdoblje postojanja New Amsterdama, odnosno današnjeg New Yorka kada su nizozemski doseljenici sa sobom donijeli tradiciju izrade slastice u obliku prstena. Tada se ona smatrala izuzetno neprivlačnom jer nije imala sva današnja punjenja i dodatke te se nazivala kolačem od ulja ili oil cake. Međutim, 1803. godine donutsi se prvi put spominju u jednoj kuharici te se danas, unatoč svom nizozemskom podrijetlu, smatraju isključivo američkim desertom.

Od 19. stoljeća donutsi su doživjeli totalnu ekspanziju, a danas postoje brojne verzije slastice. Kako biste danas, 14. rujna, na prikladan način obilježili njihov međunarodni dan, donosimo vam jednostavan recept za njihovu pripremu.

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 42 grama svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • malo limunove korice
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilijin šećer
  • 2 jaja
  • 500 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 grama mliječne čokolade.

Upute za pripremu:

1. U posudu redom stavite kvasac, šećer i mlijeko, pomiješajte sastojke te ostavite da stoje pet minuta.

2. Nakon toga u smjesu dodajte ulje, naribanu limunovu koricu, rum, vanilijin šećer, jaja i brašno te sve miješajte otprilike pet minuta kako bi se sastojci sjedinili (ako vam smjesa nije dovoljno kompaktna, dodajte još brašna).

3. Dobiveno tijesto ostavite da stoji u posudi pokriveno krpom ili prozirnom folijom oko sat vremena (posudu stavite na neko toplo mjesto).

4. Nakon što je tijesto odstajalo i utrostručilo se, razvaljajte ga na površini koju ćete prethodno posipati brašnom (pazite da vam debljina razvaljanog tijesta bude oko 2 cm).

5. Čašom oblikujte krafne, a nekim manjim kalupom napravite oblik prstena te ih ostavite pokrivene krpom da odstoje oko 15 minuta.

6. Krafne kratko pržite u ulju.

7. Otopite čokoladu i uvaljajte donutse u dobiveni namaz.

Za kraj važno je spomenuti kako je recept zaista jednostavan, jedino što treba jest biti strpljiv s tijestom. Dobivene donutse možete uvaljati i u otopljenu bijelu čokoladu ili Nutellu, a možete ih posipati kokosom, komadima voća, čokoladicama. Izbor je zaista na vama, a ova slastica ostavlja vam i više nego dovoljno prostora za igru i kreativnost.

Želimo vam dobar tek!

FOTO: INSTAGRAM