Kuhajte sa Studentskim: Proslava međunarodnog dana „donutsa” njihovom jednostavnom pripremom
14. rujna obilježava se međunarodni dan američkih krafni, stoga isprobajte jednostavan recept za njihovu pripremu kako biste se zasladili s prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.
14. rujna obilježava se međunarodni dan američkih krafni, stoga isprobajte jednostavan recept za njihovu pripremu kako biste se zasladili s prijateljima, kolegama ili članovima obitelji.
Najranija verzija američkih krafni, mnogima omiljene slastice, datira u razdoblje postojanja New Amsterdama, odnosno današnjeg New Yorka kada su nizozemski doseljenici sa sobom donijeli tradiciju izrade slastice u obliku prstena. Tada se ona smatrala izuzetno neprivlačnom jer nije imala sva današnja punjenja i dodatke te se nazivala kolačem od ulja ili oil cake. Međutim, 1803. godine donutsi se prvi put spominju u jednoj kuharici te se danas, unatoč svom nizozemskom podrijetlu, smatraju isključivo američkim desertom.
Od 19. stoljeća donutsi su doživjeli totalnu ekspanziju, a danas postoje brojne verzije slastice. Kako biste danas, 14. rujna, na prikladan način obilježili njihov međunarodni dan, donosimo vam jednostavan recept za njihovu pripremu.
Sastojci:
- 42 grama svježeg kvasca
- 2 žlice šećera
- 4 dl mlakog mlijeka
- 1,5 dl ulja
- malo limunove korice
- 1 žlica ruma
- 1 vanilijin šećer
- 2 jaja
- 500 grama glatkog brašna
- prstohvat soli
- 250 grama mliječne čokolade.
Upute za pripremu:
1. U posudu redom stavite kvasac, šećer i mlijeko, pomiješajte sastojke te ostavite da stoje pet minuta.
2. Nakon toga u smjesu dodajte ulje, naribanu limunovu koricu, rum, vanilijin šećer, jaja i brašno te sve miješajte otprilike pet minuta kako bi se sastojci sjedinili (ako vam smjesa nije dovoljno kompaktna, dodajte još brašna).
3. Dobiveno tijesto ostavite da stoji u posudi pokriveno krpom ili prozirnom folijom oko sat vremena (posudu stavite na neko toplo mjesto).
4. Nakon što je tijesto odstajalo i utrostručilo se, razvaljajte ga na površini koju ćete prethodno posipati brašnom (pazite da vam debljina razvaljanog tijesta bude oko 2 cm).
5. Čašom oblikujte krafne, a nekim manjim kalupom napravite oblik prstena te ih ostavite pokrivene krpom da odstoje oko 15 minuta.
6. Krafne kratko pržite u ulju.
7. Otopite čokoladu i uvaljajte donutse u dobiveni namaz.
Za kraj važno je spomenuti kako je recept zaista jednostavan, jedino što treba jest biti strpljiv s tijestom. Dobivene donutse možete uvaljati i u otopljenu bijelu čokoladu ili Nutellu, a možete ih posipati kokosom, komadima voća, čokoladicama. Izbor je zaista na vama, a ova slastica ostavlja vam i više nego dovoljno prostora za igru i kreativnost.
Želimo vam dobar tek!