Kuhajte sa Studentskim: Banana bread na Dan kruha od banane
Dodatak zgnječenih zrelih banana u tijesto daje kruhu od banane svojstven okus i vlažnost. Ima li bolje prilike za uživanje u kriški uz šalicu čaja ili kave nego na Dan kruha od banane? Studentski.hr pomoći će vam receptom za pripremu ove poslastice!
Dodatak zgnječenih zrelih banana u tijesto daje kruhu od banane svojstven okus i vlažnost. Ima li bolje prilike za uživanje u kriški uz šalicu čaja ili kave nego na Dan kruha od banane? Studentski.hr pomoći će vam receptom za pripremu ove poslastice!
Kruh od banane postao je popularan još 1930-ih za vrijeme Velike depresije. Kulturni povjesničari navode kako su snalažljive i kreativne domaćice tog doba stvorile recept kako bi potrošile prezrele banane, a da ih ne bace. Zapravo, što su one zrelije, bolji je okus kruha. Iako je tradicionalno poznat kao brzi kruh, po svojoj teksturi i okusu više je nalik torti.
Izuzetno je jednostavan za pripremu, a u suvremeni banana bread popularno je dodati komadiće čokolade, orašastih plodova ili sušenog voća. Studentski.hr donosi vam recept za pripremu ove slastice.
SASTOJCI:
- 115 g margarina
- 200 g šećera
- dva jaja
- tri zgnječene banane
- jedna žlica ekstrakta od vanilije
- 200 g brašna
- jedna žličica sode bikarbone
- 20 g kakaa
- 115 g kiselog vrhnja
- 50 g prženih lješnjaka
- 50 g tamne čokolade.
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 175 °C i namastite posudu u kojoj ćete peći kruh. U velikoj posudi izmiksajte omekšali margarin, šećer i jaja. Dodajte zgnječene banane i ekstrakt od vanilije, a nakon sjedinjavanja tih sastojaka dodajte brašno, sodu bikarbonu i kakao. Dobro promiješajte i dodajte kiselo vrhnje, čokoladu i lješnjake. Smjesu rasporedite u kalup i pecite 60-ak minuta. Možete provjeriti čačkalicom je li slastica spremna – kad je izvučete čistu jest.
Servirajte uz svježe banane, čokoladni preljev, šlag ili sladoled – to vam ostavljamo na izbor. Dobar tek!