LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kuhajte sa Studentskim: Banana bread na Dan kruha od banane

Dodatak zgnječenih zrelih banana u tijesto daje kruhu od banane svojstven okus i vlažnost. Ima li bolje prilike za uživanje u kriški uz šalicu čaja ili kave nego na Dan kruha od banane? Studentski.hr pomoći će vam receptom za pripremu ove poslastice!

Dodatak zgnječenih zrelih banana u tijesto daje kruhu od banane svojstven okus i vlažnost. Ima li bolje prilike za uživanje u kriški uz šalicu čaja ili kave nego na Dan kruha od banane? Studentski.hr pomoći će vam receptom za pripremu ove poslastice!

Kruh od banane postao je popularan još 1930-ih za vrijeme Velike depresije. Kulturni povjesničari navode kako su snalažljive i kreativne domaćice tog doba stvorile recept kako bi potrošile prezrele banane, a da ih ne bace. Zapravo, što su one zrelije, bolji je okus kruha. Iako je tradicionalno poznat kao brzi kruh, po svojoj teksturi i okusu više je nalik torti.

Izuzetno je jednostavan za pripremu, a u suvremeni banana bread popularno je dodati komadiće čokolade, orašastih plodova ili sušenog voća. Studentski.hr donosi vam recept za pripremu ove slastice.

SASTOJCI:

Svima omiljena čokoladna poslastica stiže u blagdanskom ruhu


  • 115 g margarina
  • 200 g šećera
  • dva jaja
  • tri zgnječene banane
  • jedna žlica ekstrakta od vanilije
  • 200 g brašna
  • jedna žličica sode bikarbone
  • 20 g kakaa
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 50 g prženih lješnjaka
  • 50 g tamne čokolade.

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 175 °C i namastite posudu u kojoj ćete peći kruh. U velikoj posudi izmiksajte omekšali margarin, šećer i jaja. Dodajte zgnječene banane i ekstrakt od vanilije, a nakon sjedinjavanja tih sastojaka dodajte brašno, sodu bikarbonu i kakao. Dobro promiješajte i dodajte kiselo vrhnje, čokoladu i lješnjake. Smjesu rasporedite u kalup i pecite 60-ak minuta. Možete provjeriti čačkalicom je li slastica spremna – kad je izvučete čistu jest.

Kad se cimet rolice i palačinke susretnu – spoj koji osvaja


Servirajte uz svježe banane, čokoladni preljev, šlag ili sladoled – to vam ostavljamo na izbor. Dobar tek! 

FOTO: FLICKR