LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Krvavo ubojstvo Rasputina

Za vrijeme vladavine ruskog cara Nikole II. na dvoru je živio i radio svećenik, mistik i izlječitelj Rasputin. Uživao je veliko povjerenje carice te je nakon odlaska cara u rat preko nje vladao Rusijom. S ciljem svrgavanja carske vlasti, ubijen je za vrijeme Ruske revolucije.

Za vrijeme vladavine ruskog cara Nikole II. na dvoru je živio i radio svećenik, mistik i izlječitelj Rasputin. Uživao je veliko povjerenje carice te je nakon odlaska cara u rat preko nje vladao Rusijom. S ciljem svrgavanja carske vlasti, ubijen je za vrijeme Ruske revolucije.

Grigorij Yefimovič Rasputin rođen je oko 1869. godine u Sibiru. Još otkad je bio dijete, seljani su smatrali da ima čudesne moći zbog kojih će kasnije i početi raditi na carskom dvoru. Tada se vjerovalo da njegovo ime Rasputin znači razuzdan, no povjesničari danas vjeruju da Rasputin znači „gdje se dvije rijeke susreću“, fraza koja opisuje područje u Sibiru blizu kojeg je Rasputin rođen.

Godine 1903. dolazi u St. Petersburg kao svećenik s reputacijom mistika i izlječitelja. Dvije godine kasnije upoznaje ruskog cara Nikolu II. i njegovu ženu Aleksandru Feodorovnu. Carski par imao je sina Alekseja koji je bolovao od hemofilije te su tražili Rasputinovu pomoć. Izliječivši Alekseja od hemofilije, Rasputin je dobio njihovo povjerenje i veliku podršku Aleksandre te počinje raditi i obitavati na dvoru.

Između 1906. i 1914. godine ruski političari i novinari povezivali su Rasputina s carskom dinastijom kako bi potkopali njen kredibilitet, a Rasputin je sam sebe nazivao savjetnikom carice. Međutim, sve do Prvog svjetskog rata, nije imao velikog političkog utjecaja.

Ulaskom Rusije u Prvi svjetski rat, Nikola II. preuzeo je zapovjedništvo nad ruskom vojskom, dok je Aleksandra preuzela odgovornost za politiku unutarnjih poslova. Uvijek je branila Rasputina od svih optužbi te ga je smatrala najprisnijim savjetnikom. To je bilo razdoblje kada je Rasputin praktički vladao Rusijom preko carice.

Grupa zavjerenika je 30. prosinca 1916. godine pokušala ubiti Rasputina. Naime, pozvali su ga na večeru gdje su mu otrovali vino i kolače cijanidom. S obzirom da otrov nije djelovao, barem ne dovoljno brzo, zavjerenici su ga više puta upucali, a zatim su ga bacili u hladnu rijeku Nevu.

Njegovom smrću nije prestao njegov utjecaj na carsku obitelj. Naime, prije smrti je poslao pismo caru Nikoli u kojem govori da ako njega zavjerenici ubiju, cijelu će carsku obitelj ubiti ruski narod. Njegovo proročanstvo se ostvarilo petnaest mjeseci kasnije kada su car, njegova žena i sva njihova djeca ubijeni u Ruskoj revoluciji.

Rasputin je bio toliko zanimljiv lik u ruskoj povijesti da je njemačka grupa Boney M. napisala pjesmu o njemu koja je ubrzo postala veliki hit. godine 1978. objavljuju singl Rasputin na svom albumu Nightflight to Venus. Pjesmu možete poslušati u videu. 

FOTO: WIKIMEDIA