LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kraj Prvog svjetskog rata

Sukob koji je potrajao više od četiri godine, uz gubitak oko deset milijuna vojnika i nebrojenih civila, svoj kraj dočekao je potpisivanjem primirja, odnosno kapitulacijom Njemačke u francuskoj šumi Compiegne.

Sukob koji je potrajao više od četiri godine, uz gubitak oko deset milijuna vojnika i nebrojenih civila, svoj kraj dočekao je potpisivanjem primirja, odnosno kapitulacijom Njemačke u francuskoj šumi Compiegne.

Prije stotinu godina je započeo, a na današnji dan 1918. godine službeno završio, jedan od najkrvavijih vojnih sukoba svih vremena - Prvi svjetski rat. Sukob koji je potrajao više od četiri godine, uz gubitak oko 10 milijuna vojnika i nebrojeno mnogo civila, svoj je kraj dočekao potpisivanjem primirja, odnosno kapitulacijom Njemačke u francuskoj šumi Compiegne.

Taj je dan, u jednom željezničkom vagonu, Njemačka pod predstavništvom državnog tajnika Matthiasa Erzbergera pristala na primirje i uvjete francuskog maršala Focha, čime je rat službeno završen "pobjedom" saveznika.

Njemačka kapitulacija bila je ubrzan proces zbog unutarnjih (ne)prilika, abdikacije cara Vilima II. te kapitulacije Centralnih sila. Novi europski poredak, uspostavljen nakon Versajske mirovne konferencije, nalagao je Njemačkoj da plati veliku ratnu odštetu, izgubi dio terotorija i smanji svoju vojsku.

Tako je u poslijeratnom procesu Njemačka stavljena u nezavidnu poziciju koja je kasnije uzrokovala razvoj revanšističke politike i nagli uspon nacionalsocijalizma u njihovom društvu. Gledano iz te produžene perspektive, neki povjesničari bi se složili s tvrdnjom kako kraj Prvog svjetskog rata zapravo nije niti postojao, već da je Drugi svjetski rat bio zadnja borba Prvog.

Njemačka kapitulacija nije donijela toliko očekivani mir, već dvadesetogodišnje primirje. Zanimljivost koja potvrđuje ovu tezu jest ta da je nakon kapitulacije Francuske u Drugom svjetskom ratu 1940. godine Hitler naredio prenošenje već spomenutoga željezničkoga vagona natrag u Compiegnesku šumu, kako bi ondje mogao diktirati primirje tadašnjoj francuskoj vladi.

Također, kada je Hitler bio pred vratima konačnog poraza 1945. godine, Nijemci su uništili vagon kako bi spriječili ponavljanje ovog već simboličnog čina.

Prvi svjetski rat predstavljao je prvi globalni sukob s dalekosežnim posljedicama za čitav civilizirani svijet. U njemu je sudjelovalo ukupno 28 država grupiranih oko država Antante (Ujedinjeno Kraljevstvo,  Francuska,  Rusija) i Centralnih sila (Njemačka,  Austro-Ugarska). Ratna zbivanja i vojne akcije koje su bile poduzete s obje strane izazvale su ogromne i dotad nezamislive posljedice. Uz velike ljudske gubitke i materijalnu štetu, Europa se nakon ovog poraza čovječanstva godinama oporavljala i od ekonomskog sloma.

FOTO: WORDPRESS