LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kontroverzna izjava „Popularniji smo od Isusa"

Prije 50 godina, za vrijeme fenomena poznatog kao „Beatlemania", John Lennon izjavio je da su Beatlesi popularniji od Isusa. Ova izjava pokrenula je lavine negodovanja, nazivana je bogohulnom, a albumi Beatlesa čak su se i spaljivali.

Prije 50 godina, za vrijeme fenomena poznatog kao „Beatlemania", John Lennon izjavio je da su Beatlesi popularniji od Isusa. Ova izjava pokrenula je lavine negodovanja, nazivana je bogohulnom, a albumi Beatlesa čak su se i spaljivali.

Kontroverznu izjavu Popularniji smo od Isusa John Lennon izjavio je 4. ožujka 1966. godine u emisiji London Evening Standard, za vrijeme intervjua. U Engleskoj se nitko nije previše obazirao na ovu izjavu, no u Americi je podigla veliku prašinu u medijima. 

Drukčije reagiranje javnosti u ove dvije države može biti rezultat velikih razlika u pogledu na religiju ili zbog razlika u smislu za humor. Koji god da je razlog bio, izjava se u Americi pretvorila u Bigger than Jesus skandal. Ujedno je to predstavljalo i početak kraja svjetski poznatog fenomena Beatlemanie. U originalnom konteksu Lennonova izjava nije bila hvalisanje već ciničan komentar na opadanje važnosti religije. U intervjuu Lennon je izjavio:

– Kršćanstvo će otići. Smanjit će se i nestati… Mi smo sada popularniji od Isusa.

Ovo je bio samo jedan mali dio dugog intervjua, koji je obuhvatio mnoge i raznolike teme. Međutim, upravo je ovaj komentar nekoliko mjeseci kasnije dospio u američki časopis DATEbook sveden na rečenicu Popularniji smo od Isusa.

Od tog trenutka nekoliko je religioznih DJ-eva izjavilo da je Lennonova izjava bogohulna te su zagovarali vječno zabranjivanje svih albuma Beatlesa, bilo prošlih, bilo budućih. Dva DJ-a iz Birminghama izjavila su 1966. godine da je Beatles bojkot vrlo efikasan te su pozvali sve koji su posjedovali njihove albume da im ih predaju, a oni bi ih zatim spalili. Nije poznato koliko je zapravo bilo slučaja spaljivanja njihovih albuma, no vijesti o takvim događajima doprli su i do samih Beatlesa. Nekoliko godina kasnije Lennon je komentirao ovaj barbarski čin:

– Kad su počeli spaljivati naše albume… to je bio pravi šok. Nisam mogao preći preko činjenice da sam stvorio još jedan mali dio mržnje na ovom svijetu. Stoga se ispričavam.

Isprika nije bila zbog poruke koju je htio prenijeti kad je izrekao kontroverzne riječi već zbog zbunjujućeg načina na koji ju je prenio. Na konferenciji za novinare u Chicagu Lennon objasnio je:

– Nisam protiv Boga, Krista ili religije. Nisam rekao da smo mi veći i bolji. Vjerujem u Boga, ali ne kao jednu pojavu, ne kao starca na nebu. Stvarno mi je žao što sam to rekao. Nikad nisam namjeravao da to bude neka loša anti – religijska poruka. Prema onome što sam pročitao i opazio, jednostavno se čini da se kršćanstvo smanjuje i gubi kontakt. 

FOTO: PINTEREST