LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kasparov izgubio šahovsku partiju protiv računala

Na današnji dan, 10. veljače 1996., svjetski šahovski velemajstor Gari Kasparov, izgubio je šahovsku partiju od IBM-ova superračunala Deep Blue

Na današnji dan, 10. veljače 1996., svjetski šahovski velemajstor Gari Kasparov, izgubio je šahovsku partiju od IBM-ova superračunala Deep Blue

Gari Kasparov, rođen u Azerbajdžanu 13. travnja 1963. godine, ruski je prodemokratski vođa, globalni borac za ljudska prava, a zasigurno je najznačajniji po tituli najmlađeg svjetskog šahovskog prvaka. Smatra se najvećim šahistom svih vremena jer je od 1985. pa sve do 2005. godine, čak punih 20 godina, neprekidno prvi na svjetskoj rejting listi.

Rođen kao Hari Weinstein, nakon razvoda roditelja uzima majčino prezime Kasparjan, koje mijenja u rusku varijantu - Kasparov. Kao jedanaestogodišnjak upisuje šahovsku školu bivšega svjetskog prvaka Mihaila Botvinika, a već dvije godine poslije osvaja prvenstvo SSSR-a za igrače do 18 godina. 1979. godine pobjeđuje na turniru u Banja Luci i time dobiva naslov šahovskog velemajstora.

1996. godine upušta se u "borbu" protiv računala. IBM-ovi su programeri, u suradnji sa šahovskim stručnjacima koji su diktirali cijelu igru i IBM-ovim superračunalom "Deep Blue", zaigrali šahovski meč protiv Kasparova. Prva je od šest igara održana upravo na današnji dan, 10. veljače 1996. godine u Philadelphiji, i u njemu ga računalo, pod uvjetima koji su inače normalni za šahovske turnire, pobjeđuje 1-0. Nakon ukupno šest održanih partija, Kasparov ipak odnosi titulu pobjednika meča s rezultatom 4-2, ali je ostvaren novi svjetski rekord - Deep Blue je prvo računalo u povijesti koje pobjeđuje svjetskog šahovskog prvaka! U svibnju sljedeće godine, računalo u uzvratu ipak pobjeđuje Kasparova.

Osam godina poslije, nakon uspješne dvadesetogodišnje sportske karijere, Kasparov napušta šah i ubrzo postaje jedan od vođa u pokretu protiv Putinova režima. Okreće se pisanju i održavanju javnih govora te seminara o strateškom razmišljanju koje provodi u mnogobrojnim zemljama, a njegova knjiga "Kako život imitira šah" prevedena je na čak više od dvadeset svjetskih jezika i postiže veliki uspjeh.

FOTO: WIKIPEDIA