LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kaotično okupljanje pola milijuna hipija na prvom Woodstock Music Festivalu

Na današnji dan, davne 1969. godine, započeo je festival američke mlade kontrakulture. Tijekom četiri dana, u Bethelu su karijeru započeli novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young.

Na današnji dan, davne 1969. godine, započeo je festival američke mlade kontrakulture. Tijekom četiri dana, u Bethelu su karijeru započeli novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young.

Na današnji dan, 1969. godine, započeo je Woodstock Music Festival na poljoprivrednom zemljištu u naselju White Lake, na sjeveru države New York, u mjestu Bethel.

Promotori John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfield i Michael Lang izvorno su zamislili festival kao način za prikupljanje sredstava za izgradnju studija za snimanje u blizini grada Woodstock u New Yorku. Dugogodišnja kolonija umjetnika već je bila baza za Boba Dylana i druge poznate glazbenike. Unatoč relativnom neiskustvu, mladi promotori uspjeli su dogovoriti nastupe s tadašnjim najpoznatijim umjetnicima, uključujući tako Jefferson Airplane, The Who, Grateful Dead, Sly i Family Stone, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival i još mnogih drugih.

Nakon što su Woodstock i obližnji grad Wallkill odbili dati dopuštenje za održavanje festivala, mliječni farmer Max Yasgur spasio je sve u posljednji trenutak. Naime, dao je promotorima pristup na svojih 600 jutara zemlje u Bethelu, 80-ak kilometara udaljenom od Woodstocka.

Procjene o sudjelovanju povećane su s 50 000 na oko 200 000, ali kad su u petak, 15. kolovoza otvorena vrata festivala, više od 400 000 ljudi guralo se kako bi ušlo na farmu. Oni bez ulaznica, prošli su kroz rupe u ogradi, a organizatori su na kraju bili prisiljeni napraviti događaj besplatno. Kaotično okupljanje pola milijuna mladih hipija pretvorilo se u Tri dana mira i glazbe. Bilo je iznenađujuće malo incidenata nasilja na očito pretrpanom imanju, a brojni glazbenici izvodili su pjesme i izražavali svoje protivljenje ratu u Vijetnamu.

Među brojnim velikim trenucima na Woodstock Music Festivalu, karijeru su započeli tada novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young. Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja, 18. kolovoza u 8 i 30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred poslijednjih 40 000 najizdržljivijih.

Iako je Woodstock ostavio svoje promotore na rubu bankrota, njihovo vlasništvo na film i pravo snimanja nadoknadilo je gubitke nakon objavljivanja hit dokumentarnog filma Woodstock godine 1970. Kasniji glazbeni festivali inspirirani ovim, nisu imali jednaki uspjeh, a festival i danas za mnoge predstavlja primjer američke mlade kontrakulture 1960-ih u svom naboljem izdanju.

Neka poznata imena odbila su sudjelovati na Festivalu. Među njima su Bob Dylan, Led Zeppelin i Frank Zappa.

FOTO: SMITHSONIANMAG