LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Kako je nastao šah i gdje ga možete naučiti igrati?

Šah za mnoge nije samo igra, nije samo jedan obični sport, za većinu je to umjetnost koja se treba svladati pomoću uma, kreativnog razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima i učenju različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije pobjedničke riječi šah-mat. 

Šah za mnoge nije samo igra, nije samo jedan obični sport, za većinu je to umjetnost koja se treba svladati pomoću uma, kreativnog razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima i učenju različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije pobjedničke riječi šah-mat. 

Sytze Faber, nekadašnji predsjednik Kraljevskog nizozemskog šahovskog saveza, rekao je Moramo osigurati da šah ne postane poput mrtvog jezika, vrlo zanimljiv, ali za vrlo malu grupu ljudi i time dao do znanja što misli o važnosti šaha i načinu promocije te igre među građanima. Šah za mnoge nije samo igra, nije samo jedan obični sport, za većinu je to umjetnost koja se treba svladati pomoću uma, kreativnog razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima i učenju različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije pobjedničke riječi šah-mat

Na današnji dan, 20. srpnja, obilježava se Međunarodni dan šaha diljem svijeta, igre i umjetnosti koja se sve više počela razvijati kada je na današnji dan još 1924. godine osnovan Međunarodni šahovski savez (International Chess Federation- FIDE)

Porijeklom iz Indije i to iz 5. stoljeća, pod nazivom Chaturanga, šah je vrlo vjerojatno jedna od najstarijih igara koje poznajemo. Nakon širenja u Perziju koju kasnije osvajaju Arapi, šah se tako kao igra u kojoj se mora razmišljati proširio i na južni dio Europe. Kao današnji oblik razvio se u 15. stoljeću, a, iako je bilo brojnih pokušaja zabrane igranja šaha, od kojih su neke dolazile i iz kršćanskog svijeta, šah se uspio zadržati sve do danas. 

FOTO: Pixabay

Tijekom povijesti šah se razvijao sve više i to toliko da su nastajali različiti radovi i objavljivane različite knjige sa strategijama kako što bolje igrati šah, koja su pravila te kako povući pravi potez u pravo vrijeme. Počela su se održavati i različita natjecanja na koja su dolazili brojni igrači šaha koji su se htjeli dokazati. 

Međunarodni dan šaha obilježava se od 1966. godine službeno, a prvo moderno natjecanje u šahu održano je u Londonu 1851. godine, a pobjedu je odnio Adolf Anderssen iz Njemačke. 

Danas, ako nemate vremena otići negdje i naučiti igrati šah, uvijek možete posjetiti brojne internetske stranice ili skinuti različite aplikacije preko kojih možete naučiti igrati ovu zanimljivu igru, koju jednom kada počnete igrati, teško da možete prestati. I danas se znanje o tome kako igrati šah smatra vrlo cijenjenim i smatra se igrom koju igraju intelektualci i učeni ljudi. Uz malo truda, puno kreativnosti i razmišljanja možete postati dobri igrači šaha, možda ne odmah spremni za natjecanja, ali uvijek spremni za jednu partiju s prijateljima. 

FOTO: Pixabay

U nastavku vam donosimo i nekoliko internetskih stranica i aplikacija preko kojih možete naučiti igrati šah. 

1. Chess.com  jedna je od najpoznatijih internetskih stranica preko koje možete igrati šah sa više od 20 milijuna članova. Osim same igre, preko navedene stranice možete naučiti i kako igrati šah, različite poteze i strategije, a sve to je i dostupno preko videozapisa pomoću kojih ćete, nadamo se, puno lakše zapamtiti najvažnije informacije. Osim toga na stranici se gotovo svakodnevno objavljuju najvažnije vijesti i zanimljivosti iz svijeta šaha. 

2. Chess Light je aplikacija koja je dostupna i na Android  i na iOS uređajima, a dobra je jer učite igrati šah rješavajući različite zagonetke, a kao odgovori mogući su samo potezi, odnosno pomicanja figura. No, ako ste pravi početnik i prvi put igrate šah, onda vam preporučamo da ipak pogledate neke ispod navedene aplikacije. 

3. DroidFish Chess je besplatna aplikacija koja je ponajviše namijenjena već iskusnijim igračima šaha, no neće biti loša ni onima koji tek počinju. Već nakon nekoliko pokušaja igranja shvatit ćete da vam ova aplikacija osim različitih razina odnosno težina igranja, nudi i druge opcije pomoću kojih ćete usavršiti svoju igru. 

4. Lichess je još jedna besplatna aplikacija, a možemo reći i jedna od popularnijih jer na njoj igra više od 150 000 igrača, a nudi nekoliko načina igranja, natjecanja, a ujedno možete pratiti i svoj napredak. Osim toga, ako vam se nekada dogodi i da nemate interneta, uvijek možete igrati i offline, a igra je dostupna na 80 svjetskih jezika. Uz sve navedeno, ova aplikacija je besplatna. 

5. Real Chess je jedna on najboljih aplikacija za igranje šaha, a takav status drži posebno jer ima 3D šahovsku ploču, postoji mogućnost igranja s drugim igračima preko interneta. Osim 3D ploče postoji mogućnost igranja i u 2D formatu, a igra sadrži 2400 razina i različite savjete za početnike.

Stranice imate, bacite se na igranje i proslavite ovaj dan kako mu priliči.

FOTO: PIXABAY