LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izum koji je unaprijedio najvažniji prometni znak

Prije 93 godine Garrett Morgan patentirao je izum koji je poboljšao semafor dodajući mu nešto bez čega taj prometni znak danas ne možemo zamisliti – žuto svjetlo upozorenja.

Prije 93 godine Garrett Morgan patentirao je izum koji je poboljšao semafor dodajući mu nešto bez čega taj prometni znak danas ne možemo zamisliti – žuto svjetlo upozorenja.

Ured za patente SAD-a 20. studenog 1923. godine odobrio je patent broj 1.475.074 Garrettu Morganu za izum prometnog znaka s tri naredbe koji je bio preteča modernom semaforu. Morgan je tada imao 46 godina te je bio novinar i izumitelj, a njegov izum nije bio prvi semafor na svijetu, već je predstavljao inovaciju već postojećeg semafora koji je imao opcije Stop Go. Naime, Morgan je dodao treću opciju Warning kako bi se regulacija prometa odvijala sigurnije.

Morgan je rođen u Kentuckyju 1877. godine Tijekom života prošao je nekoliko zanimanja, bio je majstor u Cincinnatiju, popravljač šivaćih mašina u Clevelandu, 1907. godine otvorio je vlastitu radnju koja je nudila usluge popravljanja, a dvije godine kasnije počeo je prodavati i odjeću. Do 1920. godine zaradio je dovoljno da pokrene vlastite novine, Cleveland Call, koje su postale jedne od najutjecajnijih crnačkih novina u državi.

Garrett Morgan, FOTO: Flickr
 
Morgan je bio dovoljno bogat da si je mogao priuštiti automobil u doba kada su ulice bile pune bicikala, kočija, automobila i pješaka koji su se tiskali na uskim ulicama Clevelanda i stvarali gužvu na raskrižjima. Na križanjima velikih ulica postojali su ručno upravljani prometni znakovi koji nisu bili u potpunosti efikasni. Naime, signali su pokazivali opcije Stop i Go bez međuintervala zbog čega vozači nisu imali vremena reagirati kad bi se naredba promijenila što je dovodilo do sudara između vozila kada su oba imala prednost prilikom ulaska u raskrižje.

Navodno, Morgan je jednom prilikom bio svjedok jednoj teškoj prometnoj nesreći na prividno dobro reguliranom raskrižju i tada mu je sinula ideja. Pomislio je da bi s automatskim prometnim znakom s međuintervalom, odnosno Warning pozicijom, pretečom današnjeg žutog svjetla na semaforu, vozači imali dovoljno vremena da oslobode raskrižje prije nego što bi oni iz druge ulice ušli u njega.

 

Prikaz Morganovog semafora, FOTO: Wikipedia

Prometni znak koji je Morgan patentirao bio je u obliku slova T s tri naredbe. Po noći, kada je promet bio slab, mogao se namjestiti na pola koplja, kao današnje treptajuće žuto svjetlo. Na taj način bi upozoravao vozače da oprezno uđu u raskrižje. Morgan je prodao prava na svoj patent General Electricu za 40 000 dolara.

FOTO: FLICKR