LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izdana Zlatna bula

Godine 1242. izdan je jedan od najvažnijih dokumenata u povijesti grada Zagreba.

Godine 1242. izdan je jedan od najvažnijih dokumenata u povijesti grada Zagreba.

Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 16. studenoga 1242. godine gradu Zagrebu, odnosno Gradecu, dao je položaj slobodnog kraljevskog grada ispravom nazvanom Zlatna bula. Taj naziv povelja je dobila zbog zlatnog kraljevskog pečata (bulla aurea), a Zagrepčani su je zaslužili zato što su kralju pružili zaštitu pred najezdom tatarskih plemena.

Tatarska i mongolska plemena tada su harala Europom te je kralj Bela IV., nakon poraza ugarske vojske na rijeci Šajo 1241. godine, bio prisiljen na bijeg. Sklonio se u Gradecu u koji je prvo poslao svoju obitelj, a zatim je i sam doputovao zajedno sa svojim dvorjanima, riznicom, dragocjenostima i najvažnijim državnim spisima. Tatari su krenuli u potjeru za kraljem te on uskoro iz Gradeca bježi prema jugu. Gradec nije izdržao provalu Tatara te je porušen i spaljen. Ipak, kralj se uspio spasiti pravodobnim bijegom.

Kako bi se zahvalio i nagradio Zagrepčane koji su mu pomogli u spašavanju života, dodijelio im je brojne slobode i privilegije Zlatnom bulom. Tako im je dopušteno i da ponovno podignu grad na Griču. Ispravom je kralj odredio gradske granice i zajamčio povlastice stanovništvu. Naredio je da se grad utvrdi snažnim zidinama, a uređena je i gradska uprava, sudstvo, porezi i sajmovi. U ispravi su istaknuta prava i obveze građana, kao i dužnosti koje imaju prema kralju. Tako su, primjerice, morali ugostiti kralja za svakog posjeta te mu dati 12 volova, 1000 hljebova i 4 bačve vina, a za vojne pohode 10 naoružanih vojnika.

Zlatnom bulom definirana su i pravila ponašanja građana. Svatko tko je uvrijedio, osramotio ili izvrgnuo ruglu sugrađanina, morao je uvrijeđenom platiti primjerenu odštetu, a dio naknade dati i gradskoj blagajni. Ako se nakon trećeg ukora ne bi popravio, bio bi protjeran iz grada, a imetak bi mu zaplijenila gradska općina. Iste kazne vrijedile su i ako sugrađanina udari ili povuče za kosu. Ako ga pak teže povrijedi oružjem, mačem, kopljem, strijelom ili na druge načine, uz novčane naknade mora platiti i troškove liječenja. 

Na temelju Zlatne bule krenula je izgradnja i utvrđivanje novog naselja. Ona je gradu donijela gospodarski i opći napredak, povećan je broj stanovnika, izgrađeni su objekti privatne i javne namjene, a razvilo se i sudstvo, uprava, školstvo i umjetnost. Zagreb tako postaje važno središte u državi.

Zlatna bula čuva se u Hrvatskom državnom arhivu, a kopija isprave može se vidjeti u Muzeju grada Zagreba. Povodom obljetnice njezina izdavanja, Facebook grupa Zakaj volim Zagreb organizirala je drugu izložbu svojih radova u Galeriji Kupola Gradske knjižnice na Starčićevu trgu u Zagrebu. Na izložbi je izloženo 45 odabranih radova (fotografija, pjesama i slika) članova grupe koju čine zaljubljenici u grad Zagreb, odnosno svi oni koji ga vole, poštuju i cijene. Izložba je otvorena ovog ponedjeljka, a može se pogledati do 29. studenog za vrijeme radnog vremena knjižnice. Ulaz je besplatan. 

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR