LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ikonice bez kojih bi svaka rečenica bila nepotpuna danas slave punoljetnost

Čini se da više ne znamo razgovarati bez emotikona, a njihov nedostatak u poruci često shvaćamo kao ljutnju ili izostanak pristojnosti. Zato danas slavimo njihov dan.

Čini se da više ne znamo razgovarati bez emotikona, a njihov nedostatak u poruci često shvaćamo kao ljutnju ili izostanak pristojnosti. Zato danas slavimo njihov dan.

Bez njih je razgovor na društvenim mrežama nemoguć, oni počinju izražavati naše emocije tamo gdje riječi više nisu dovoljne – čak smo ih počeli koristiti i u službenim mailovima. Emoji, smajlić, smješko, emotikon, ikonica – iako u domaćim rječnicima još ne postoji službeni termin za ovaj internetski fenomen, on se toliko uvukao u našu svakodnevnu komunikaciju da je osobno izražavanje bez tih slikovnih prikaza naših raspoloženja koji već tvore jezik za sebe postalo gotovo nemoguće. Na današnji dan slave tek punoljetnost, iako nam je nezamislivo kakva je to komunikacija bila bez njih. Donosimo nekoliko zanimljivosti kojima ćemo obilježiti njihov dan.

FOTO: Giphy

Apple ih je popularizirao 2012.

Emotikoni postoje još od 1999. Ako ste koristili MSN, znate koliku su popularnost imali mali slikovni prikazi – ona je bila tolika da ste često morali dešifrirati poruku svoga sugovornika koja se gotovo cijela sastojala od sličica. Situacija je postala još zanimljivija kada su korisnici dobili priliku kreirati vlastite sličice, a posebno kada su shvatili da dvotočka i D zajedno tvore posebnu magiju. Prava je pomama nastala kada se pojavio znak i danas poznat kao iks de.

Ipak, emotikoni su doživjeli mobilni procvat tek kada je Apple 2012. lansirao iOS 6. Korisnici iPhonea brzo su se naviknuli na činjenicu da svojim tekstualnim porukama mogu dodavati privlačne ikonice kojima su se mogli dodatno izraziti. Danas se emotikoni koriste na Facebooku, Instagramu, Twitteru i u svakom internetskom kutku u koji čovjek dospije; tu su i Facebookove naljepnice koje našim porukama daju poseban čar.

FOTO: Giphy

Oxfordovi rječnici usvojili su riječ 2013.

Budući da uvijek prate mijene engleskoga jezika, Oxfordovim jezikoslovcima nije mogla promaknuti ni pomama za smajlićima koja se pojavila 2012. Nastavila je divljati i u 2013., a tada je ostala trajno zabilježena. Tko zna, možda neke naprednije generacije jednom pronađu tu riječ u rječniku pri teleportaciji od kuće do škole pa se začude kako su im bake i djedovi bili zaostali.

Lice koje plače od smijeha koristi se najčešće

Ljudi vole pozitivnu energiju, vole se smijati – stoga ne čudi da svoje raspoloženje vole i javno izražavati. Ovih je dana najčešće korišten dobro raspoloženi emotikon koji plače od smijeha. Po učestalosti korištenosti prate ga crveno srce, lice koje umjesto očiju ima srca te ružičasto srce. Na društvenim smo mrežama očito uvijek dobro raspoloženi, zaljubljeni i općenito puni ljubavi.

FOTO: Flickr

Emotikoni kroz nacionalne stereotipe

Amerikance uvijek promatramo kroz njihov konzumerizam, stoga ne čudi da najviše koriste sličice rođendanske torte, vreće novca i iPhonea. Rusi su pokazali da su vrlo romantičan narod iskazavši se korištenjem ljubavnih emotikona. Francuzi ih slijede u stopu te potvrđuju sve ljubavničke stereotipe. Australci su očito vrlo bezbrižni jer najčešće koriste emojije koji dočaravaju alkohol, droge, brzu hranu i prazničke proslave.

Na društvenim smo mrežama (gotovo) uvijek sretni

Sretne smajliće koristimo najčešće – čak u 44 posto slučajeva, dok je zastupljenost tuge 14 posto. Ljubav iskazujemo srcem u 13 posto slučajeva, a odobravanje ili ljutnja izražavaju se gestama ruku u pet posto slučajeva. Francuzi su jedini narod koji više koristi sličicu za srce nego nasmiješeno lice.

FOTO: Giphy

Imaju i svoje filmove

Čini se da više ne znamo razgovarati bez emotikona, a njihov nedostatak u poruci često shvaćamo kao ljutnju ili izostanak pristojnosti. Njima je olakšano iskazivanje osjećaja, ali više se ne mučimo ni ironijom i sarkazmom – naš sugovornik ne mora koristiti moždane vijuge, odgovarajući će smajlić lakše prenijeti poruku. Zanima li vas nešto više o ovome postmodernističkom fenomenu? Sve detalje oblikovane u dvominutni dokumentarni film nudi Dissolve. Ako se još mučite s razumijevanjem sve brojnijih emotikona, njihova značenja istražite na Emojipediji. Sva lica emojija bolje ćete moći upoznati i u nadolazećem filmu:

FOTO: FLICKR