LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Hollywood izgubio jednog od najperspektivnijih mladih glumaca

Na današnji je dan u 28. godini života preminuo Heath Ledger, glumac s nevjerojatnom moći transformacije u likove koje je portretirao.

Na današnji je dan u 28. godini života preminuo Heath Ledger, glumac s nevjerojatnom moći transformacije u likove koje je portretirao.

Bez obzira na to koje filmske žanrove preferirate te je li vam draži u filmu 10 Things I Hate About You ili kao Joker u filmu The Dark Knight, ni u kojem slučaju ne može se poreći da je Heath Ledger bio glumac čiji se talent rasplamsavao u svakoj novoj ulozi koju je odigrao. Njegovom preranom smrću u 28. godini života ugasila se jedna od sjajnih holivudskih zvijezda koja je bila na samom početku svog uspinjanja, a Hollywood je na današnji dan 2008. godine ostao zavijen crnilom.

Nakon ranih glumačkih uspjeha u rodnoj Australiji, Ledger je u 19. godini odlučio sreću okušati u Americi, gdje se odlično snašao u ulozi Patricka u filmu 10 Things I Hate About You (1999) te postao miljenikom publike. Kasnije se okušao u još nekoliko tinejdžerskih komedija, a zatim je konačno prešao na ozbiljnije uloge – koje su mu mnogo bolje pristajale – među kojima se posebno ističe ona u drami The Patriot (2000). Odigrao je i glavnu ulogu u filmu Casanova (2005), ali najupečatljivija je bila uloga Ennisa del Mara u filmu Brokeback Mountain (2005) koja mu je donijela i nominaciju za Oscar, ali i pravi zvjezdani status te usporedbe s velikim glumcima poput Marlona Branda.

Iako nije osvojio Oscar, svima je bilo jasno da je predodređen za brojne velike uloge zbog fascinantne mogućnosti uživljavanja u složeni karakter lika Ennisa, čemu je pridonijela i veza s glumicom Michelle Williams koju je upoznao na snimanju filma. Iako je idila na privatnom planu razorena najavom rastave nakon dvije godine, karijera mu je nastavila ići uzlaznom putanjom. Krajem 2007. godine snimao je film The Imaginarium of Doctor Parnassus, odigrao je alter ego Boba Dylana u filmu I’m Not There, a završio je i sa snimanjem filma The Dark Knight u kojemu je portretirao mlađu verziju Jokera, Batmanova protivnika.

Uloga koja mu je posthumno donijela zlatni kipić i za koju mnogi smatraju da ju nitko ne bi mogao nadmašiti, glumcu nije bila nimalo laka. U intervjuima koji su se kasnije detaljno proučavali glumac je priznao da je zbog pripremanja za Jokera koristio lijekove kojima si je nastojao olakšati posljedice konstantnog stresa i nesanice. U dokumentarnom filmu Too Young To Die njegov je otac, među ostalim privatnim trenucima iz života svoga sina, progovorio o Heathovu uživljavanju u lik te priznao da je intenzitet možda bio prevelik za njegov duh koji se uskoro slomio.

U siječnju 2008. godine, nedugo nakon završetka snimanja posljednje uloge, pronađeno je njegovo tijelo. Iako se i danas nagađa o uzrocima njegove smrti, rezultati autopsije pokazali su da se radi o slučajnom predoziranju propisanim lijekovima. Pokopan je u rodnoj Australiji, a iza sebe je ostavio vojsku zgroženih obožavatelja kojima jedino preostaje ponovno gledati scene koje je odglumio i pitati se kada će se pojaviti nova glumačka veličina koja će toliko obećavati.

FOTO: FLICKR