LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Godišnjica tragične smrti glumca koji simbolizira mladenačku buntovnost

Na današnji dan, 30. rujna 1955, dogodila se prerana smrt Jamesa Deana, koji je sa samo tri filma uspio postati simbolom mladenačke buntovnosti prepoznatljivim još i danas.

Na današnji dan, 30. rujna 1955, dogodila se prerana smrt Jamesa Deana, koji je sa samo tri filma uspio postati simbolom mladenačke buntovnosti prepoznatljivim još i danas.

Rođen 1931. godine u saveznoj američkoj državi Indiani, James Dean bio je ambiciozan i uzoran srednjoškolac, suprotno imidžu buntovnog tinejdžera koji je stekao svojim filmskim ulogama. Ističući se izvrsnim ocjenama i sportskim uspjehom, upisao je kazališni studij na prestižnom sveučilištu UCLA u Los Angelesu.

Ipak, zbog nezainteresiranosti za predavanja odustao je od fakulteta prije završetka druge godine te se odlučio posvetiti filmskoj glumi. Osim uloga u nekoliko reklama za Pepsi i cameo uloga u nepoznatim televizijskim serijama nije uspijevao pronaći glumački posao. Zbog toga je bio prisiljen preseliti se u New York gdje je nastavio svoju amatersku karijeru u još manje poznatim serijama.

Sreća mladog glumca preokrenula se 1953. kada mu je poznati redatelj Elia Kazan ponudio glavnu ulogu u filmu East of Eden. Ovo je bio njegov prvi korak u Hollywoodu. godine 1955. nastupa u kultnom klasiku Rebel Without a Cause, koji prikazuje prvi školski dan tjeskobnog i buntovnog tinejdžera. U jednom od najranijih srednjoškolskih filmova postaje simbol mladenačke delikvencije, a s time ga se i danas često identificira.

Nažalost, premijeru ovog filma, kao i filma Giant, koji je izašao 1956. godine, nije doživio. Na današnji dan, 30. rujna 1955, mladi glumac poginuo je u prometnoj nesreći. Smrt na samom početku vrhunca karijere učinila je Jamesa Deana još većom i misterioznom legendom. Osim što su njegove glumačke izvedbe bile veoma hvaljene, postao je vječna ikona privlačnosti i mladenačke buntovnosti te svojim subverzivnim stavom ne prestaje inspirirati nove generacije mladih.

FOTO: PIXABAY