LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Gertrude Ederle – žena koja je pobijedila La Manche

Gertrude Ederle vodila se citatom: „Kada mi netko kaže da ne mogu nešto učiniti, tada idem i učinim to.” Upravo je zbog njega postigla sve što je i naumila te tako postala prvom ženom koja je preplivala kanal La Manche.

Gertrude Ederle vodila se citatom: „Kada mi netko kaže da ne mogu nešto učiniti, tada idem i učinim to.” Upravo je zbog njega postigla sve što je i naumila te tako postala prvom ženom koja je preplivala kanal La Manche.

Američka plivačica Gertrude Ederle, rođena 23. listopada 1905. godine, prva je žena koja je preplivala kanal La Manche. U dobi od 19 godina odlučuje se na ovaj hrabri pothvat koji su prije nje uspjela napraviti samo petorica muškaraca.

Plivanjem se počela baviti još kao mala djevojčica nakon nesretnog slučaja skorog utapanja. Svoju ustrajnost razvila je upravo nakon ovog događaja kad je čvrsto odlučila naučiti plivati, a treniranje je započela s 12 godina. Sa samo 12 godina već je postavila svoj prvi svjetski rekord na 880 jardi čime postaje najmlađom rekorderkom u plivanju. U razdoblju od 1921. do 1921. godine Gertrude osvaja sveukupno 29 nacionalnih i svjetskih rekorda.

Pravi izazov svoje plivačke karijere doživljava pokušavajući preplivati kanal La Manche, a iza sebe ima dva pokušaja. Prvi pokušaj bio je 1925. godine uz trenera Janeza Wolffea koji je pokušao umanjiti njen uspjeh prozvavši njeno odmaranje u moru utapanjem zbog čega je bila diskvalificirana.

S novim trenerom Thomasom Burgessom, jednim od petorice muškaraca koji su preplivali La Manche, Gertrude se baca u novi pothvat. Ostvaruje ga 6. kolovoza 1926. godine s neopisivom mentalnom snagom kojom je morala nadvladati strah od prvog neuspjeha i dokazati kako jedna žena može učiniti nešto što je dosad bilo rezervirano samo za muškarce. Nakon 14 sati i 35 minuta plivanja dolazi do Kingsdowna u Kentu i time postiže svoj cilj spajanja francuske i engleske obale.

Ederle svoju karijeru završava 1933, nakon ozljede kralježnice. Kasnije u životu podučava gluhu djecu plivanju jer je i ona sama u svojim četrdesetima izgubila sluh. Umire 2003. godine u 98. godini života.

FOTO: PIXABAY