LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ekscentrični književnik imao je problema s profesorima, poznat je po aferi s muškarcem, a umro je potpuno sam!

Na dašanji dan umro je Oscar Wilde, veliki književnik 19. stoljeća. Najčešće ga se pamti kao pisca homoseksualca, zbog čega je i protjeran iz društvenog života.

Na dašanji dan umro je Oscar Wilde, veliki književnik 19. stoljeća. Najčešće ga se pamti kao pisca homoseksualca, zbog čega je i protjeran iz društvenog života.

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde rođen je 16. listopada 1854. godine u Dublinu. Već se kao mladić pokazao ekscentričnim, pa je na fakultetu imao problema s profesorima. Prvo je pohađao Trinity Colllege u Dublinu, a nakon toga dobio je stipendiju za Magdalen College u Oxfordu.

Još je tijekom studiranja počeo objavljivati u literarnim časopisima, pisao je prozu i s 24 godine dobiva Nagradu za englesku književnost. Brzo stječe popularnost među književnicima. godine 1882. odlazi u Ameriku, a nakon toga nekoliko se puta seli u Pariz. Radio je kao novinar. Constance Lloyd postaje njegova žena i s njome dobiva dvoje djece.

Vojvotkinja od Padove, Vera ili Nihilisti, Sretni kraljević i Sebični div neka su od djela koja piše prije svojeg najvećeg. Oscar 1890. objavljuje svoje najpoznatije djelo – Slike Doriana Greya. To je bilo vrijeme njegove najveće slave.

Ono po čemu je vjerojatno i najpoznatiji jest njegova afera s muškarcem. Zaljubljuje se u Alfreda Douglasa. Njegova slava počinje blijediti. Ubrzo postaje i alkoholičar, a 1895. poslan je u zatvor jer je homoseksualnost bila kažnjiva.

Wilde svoj život završava u Parizu, u kojem 30. studenog 1900. godine umire potpuno sam.

FOTO: WIKIPEDIA