LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dubrovačko lice s novčanice od pedeset kuna

Dubrovnik, barok, novčanica od pedeset kuna, „Dubravka”, „Suze sina razmetnoga” i „Osman” prve su asocijacije na poznatoga hrvatskog pjesnika, Ivana Gundulića koji je umro na današnji dan 1638.

Dubrovnik, barok, novčanica od pedeset kuna, „Dubravka”, „Suze sina razmetnoga” i „Osman” prve su asocijacije na poznatoga hrvatskog pjesnika, Ivana Gundulića koji je umro na današnji dan 1638.

Rođen je 8. siječnja 1589. u Dubrovniku, a umro je na današnji dan 1638. u svome rodnom gradu. Ivan Gundulić bio je član dubrovačke plemićke obitelji Gundulić, majka mu je bila Dživa Gradić, a otac Fran Gundulić. Rođen je kao Gjivo Franov Gundulić, a zbog svog povučenog života kolege su ga prozvali Mačicom. Nikom Sorkočević vjenčao se 1628. i s njom je imao trojicu sinova od kojih je poznat postao Fran Gundulić.

Svoje obrazovanje stekao je u Dubrovniku gdje su mu predavali Petar Palikuća – svećenik koji je na hrvatski preveo djelo Život Carla Borromea – te Camillo Camilli koji je poznat po tome što je dopunio Tassovo djelo Oslobođeni Jeruzalem. Završetkom školovanja godine 1608. postao je članom Velikog vijeća, obnašao je funkciju kneza u Konavlima dvaput, bio je senator 1634. i član Malog vijeća 1638. godine Nije doživio svoj 50. rođendan, zbog čega nije imao priliku biti izabran za kneza Dubrovačke Republike.

FOTO: Flickr

Gundulićevi prvi koraci u književnosti vežu se uz pisanje drame u stihu. Arijadna, Dijana, Prozerpina ugrabljena od Plutona te Armida sačuvana su dramska djela, za razliku od izgubljenih djela Čeretera, Galatea, Kleopatra, Koraljka od Šira, Posvetilište ljuveno i Adon. Najčešća je tematika njegovih drama bila mitološka, a djela s naglašenom scenografijom, baletom i glazbom bila su prilagođena sceni.

Djela po kojima je Gundulić svima nama najpoznatiji su Dubravka, Suze sina razmetnoga te Osman. Drama Dubravka tiskana je prvi put 1837, a od 1888. godine često se prikazivala u kazalištima te su je uglazbili Antun Dobronić, Ivan Zajc, Ivo Malec i Jakov Gotovac. U vrijeme nastanka zbog pastirskih se scena opisivala kao pastorala. Prvo izdanje poeme Suze sina razmetnoga izašlo je u Veneciji 1622. godine, dok je Osmana napisao pred kraj života. Ovaj povijesno-romantični ep od 20 pjevanja nastao je pod utjecajem već ranije spomenutog Tassova djela Oslobođeni Jeruzalem.

Ivan Gundulić doživio je slavu još za života, a danas se veoma cijeni njegov doprinos hrvatskoj književnosti. Hrvatski narodni preporod smatrao ga je značajnim ilirskim autorom te su mu priznavali utjecaj na oblikovanje hrvatskog jezika. Dubrovački dramatik, epik, lirik i barokni pjesnik ostat će upamćen po stihovima Himne slobodi O liepa, o draga, o slatka slobodo.

FOTO: WIKIPEDIA