LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Društvena igra koja je osvojila svijet

Postoji li netko tko još nikada nije zaigrao Scrabble – društvenu igru prodanu u 150 milijuna primjeraka? Onda je danas izvrsna prilika. Slavimo rođendan njezina izumitelja i donosimo vam popis najdužih riječi u hrvatskome jeziku.

Postoji li netko tko još nikada nije zaigrao Scrabble – društvenu igru prodanu u 150 milijuna primjeraka? Onda je danas izvrsna prilika. Slavimo rođendan njezina izumitelja i donosimo vam popis najdužih riječi u hrvatskome jeziku.

Imate širok vokabular i volite se njime hvaliti? Otorinolaringologija, pluskvamperfekt, farmakodinamika, elektrosimulacija i encefalomeningokela su riječi koje ne samo da stalno koristite već ste sigurni da ih znate napisati i znate im značenje? Nema sumnje, Scrabble vam je zasigurno na popisu najdražih igara i u njemu dominirate.

Na današnji dan, 13. travnja 1899., rodio se američki arhitekt Alfred Mosher Butts, čovjek kojemu danas dugujemo ovu igru. Rodio se u gradiću Poughkeepsie u, saveznoj državi New York. Do ideje je vjerojatno došao pišući ime rodnog grada. Kako god bilo, smislio je jednu od najpoznatijih igara na svijetu. Scrabble je popularan u 121 zemlji i preveden je na 29 jezika. Malo je poznato da se u početku zvao Lexiko, a tek je kasnije bio populariziran pod danas svima znanim imenom.

Pravila ove društvene igre dobro su poznata, a iznijet ćemo samo ona osnovna. Igrači izvlače slova iz vrećice i postavljaju ih pred sebe da ih drugi ne vide. Prvi igrač slaže riječ od minimalno dvaju slova, počevši od sredine ploče. Kada završi, ponovno zaviri u vrećicu i uzme onoliko pločica koliko je potrošio. Na početku svakoga kruga svi moraju imati sedam slova na stalku ispred sebe. Drugi igrač mora složiti riječ dodajući barem jedno slovo kao produžetak već ponuđenima. Bodovanje ovisi o boji polja na ploči i o vrijednosti slova. Dopušteni oblici riječi su imenice u nominativu, glagoli u infinitvu te pridjevi u oba svoja oblika. Igri je kraj kada netko iskoristi sve svoje pločice, kada se više ne može sastaviti suvisla riječ ili kada igrač dva puta zaredom preskoči svoj red.

Evo i malog šalabahtera za ovu 3D križaljku. Pet najdužih riječi u hrvatskom jeziku su:

  1. prijestolonasljednikovičičinima (30 slova, 31 znak)
  2. antisamoupravnosocijalistički (29 slova)
  3. ezofagogastroduodenoskopija (27 slova)
  4. samoupravnosocijalističkoga (27 slova)
  5. najneindustrijaliziranija (25 slova).

Pokušali ste ih izgovoriti, zar ne? Kako je išlo? Sjećate li se riječi s početka članka? One su po dužini tek na 15. mjestu i niže . Pitamo li Guinnessovu knjigu rekorda, pobjeđuje sanskrtska riječ od čak 195 znakova, odnosno 428 latiničnih slova, a označava regiju u Indiji koja datira iz 16. stoljeća. Kemičari će pak reći kako je najduža riječ zapravo ispis spoja proteina titina od čak 189 819 znakova. Prevedeno u seminarske kartice – njih nešto više od 105. Tri sata nisu dovoljna za izgovaranje ove riječi pa ako ste u pripremama za kolokvije i imate tri i pol sata za odmor od učenja, prilažemo i video.

FOTO: TUMBLR/JEWELRY I LIKE