LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Disney započeo revoluciju filmske indrustrije animiranim filmom „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Na današnji je dan 1938. popularni animirani film doživio svjetsku premijeru, a njegova je kvaliteta i danas inspiracija te veselje mladih i starih.

Na današnji je dan 1938. popularni animirani film doživio svjetsku premijeru, a njegova je kvaliteta i danas inspiracija te veselje mladih i starih.

Scenom u koju i danas možemo upisati najrazličitija sociološka i društvena tumačenja, kada zla kraljica upita svoje čarobno zrcalo koja je najljepša od svih žena na svijetu, započinje poznata bajka braće Grimm. Odgovorivši da Snjeguljica, mlada kraljičina pokćerka, u svojoj ljepoti nema konkurenciju, zrcalo otvara čitav niz problema i avantura kroz koje oni dobri pronalaze sretan završetak, a zli konačnu kaznu. Snjeguljica se skriva u šumi gdje nailazi na simpatične patuljke – Uču, Ljutka, Srećka, Pospanka, Stidljivka, Kihavka i Glupka – čija nas simbolična imena odmah asociraju na Disneyjev crtani film koji je na današnji dan 1938. doživio svjetsku premijeru.

 

Odluku Walta Disneyja o tome da se zaduži više od 1,5 milijuna dolara i načini Snjeguljicu i sedam patuljaka, prvi animirani film u boji na engleskom jeziku, mnogi su, uključujući i njegovu suprugu Lillian, dočekali skeptično. To je bio rizičan potez koji je mogao ili biti vrlo uspješan ili neslavno propasti, ali Disney je odlučio ostvariti svoju viziju. Iako su ga prvotno upozoravali na to da publika neće željeti odlaziti u kina zbog gledanja animiranog filma, holivudska je publika dokazala suprotno: filmska je elita 21. prosinca 1937. pokazala oduševljenje te su Snjeguljica i patuljci bili spremni za prikazivanje u javnosti. Film je vrlo brzo dosegnuo zaradu od 8 milijuna dolara – zapanjujućeg iznosa za vrijeme Velike depresije – koja je film učinila najprodavanijim do tada.

Snjeguljica nije doživjela lošu kritiku; ni Charlie Chaplin nije mogao prikriti svoje oduševljenje izjavivši da je film nadmašio sva očekivanja te da je u liku patuljka Glupka stvoren jedan od najvećih komedijaša svih vremena. Inovacije u korištenju boje, animacija, zvuka u prikazivanju priče kasnije su inspirirale mnoge kasnije redatelje poput Federica Fellinija i Orsona Wellesa u čijem Građaninu Kaneu uvodna noćna scena s dvorcem i jednim osvijetljenim prozorom neodoljivo podsjeća na uvodni prikaz dvorca zle kraljice. Za svoje postignuće Disney je nagrađen počasnim Oscarom, a pjesme među kojima se posebno ističe Some Day My Prince Will Come osvojile su nominacije.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Snjeguljica je ponovno prikazivana u kinima, a odobravanje publike stvorilo je tradiciju prikazivanja filma svakih nekoliko godina. Film je 1987, na pedesetu godišnjicu prikazivanja, obnovljen i prilagođen novim filmskim tehnikama, a 1993. je potpuno digitalno restauriran. O velikoj popularnosti priče o Snjeguljici, njezinim pomagačima i ljubavi s princem svjedoči i činjenica da je 2008. Američki filmski institut proglasio film prvim na popisu od deset najvećih američkih filmskih klasika. Disney je svojim animacijama pokrenuo jednu novu eru čiji utjecaji još danas uveseljavaju djecu i odrasle diljem svijeta.

FOTO: FLICKR