LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Deseta je obljetnica smrti naše najpoznatije pjesnikinje

Antologijska hrvatska pjesnikinja Vesna Parun napustila nas je na današnji dan 2010. godine. Tim povodom donosimo nekoliko crtica iz njezina stvaralaštva i tri pjesme kojima slavimo njezin talent.

Antologijska hrvatska pjesnikinja Vesna Parun napustila nas je na današnji dan 2010. godine. Tim povodom donosimo nekoliko crtica iz njezina stvaralaštva i tri pjesme kojima slavimo njezin talent.

Za života je izdala preko 50 knjiga poezije i proze, pisala je i za djecu i za odrasle, dolazi sa Zlarina, a posljednje je dane proživjela u Stubičkim Toplicama. Poznavatelji hrvatske književnosti već su pogodili da je riječ o Vesni Parun.

Ova je poznata pjesnikinja rođena 10. travnja 1922. godine na Zlarinu, a umrla je na današnji dan prije deset godina. U književnost je ušla 1947. godine zbirkom poezije Zore i vihori u koju je usporedno mladenačkoj poletnosti upisivala iskustva ratnih zbivanja. Punina njezina talenta na vidjelo izlazi u zbirci Crna maslina iz 1955. godine. U tu su zbirku utkana pjesnikinjina bolna iskustva, od nemogućnosti rađanja, preko žudnje za partnerom sve do smirenja i prepuštanja voljena muškarca drugoj ženi. Pjesma koja objedinjuje navedena iskustva, Ti koja imaš nevinije ruke, jedno je od najpoznatijih autoričinih djela.

Raznolikost njezina opusa očituje se u činjenici da je 50-ih i 60-ih godina objavljivala zbirke ljubavne poezije, poput Koralj vraćen moru, Ukleti dažd ili Sto soneta, a 80-ih i 90-ih zbirke eseja Pod muškim kišobranom, Krv svjedoka, Hrvatska kraljica. Od sredine prošlog do početka ovog stoljeća objavila je i niz zbirki poezije za djecu poput Patka Zlatka, Mačak Džingiskan i Miki Trasi, Miki slavni kapetan, Pčela, duga i mlin itd., a napisala je i nekoliko dramskih tekstova.

Ipak, Parun je najzapamćenija ostala po upisivanju ženskog pisma u svoje pjesme, osobito, već navedenog, neostvarenog majčinstva, ali i odnosa s muškarcima, s roditeljima te opisivanja iskustva karakterističnog otočkim ženama.

Pred sam kraj života za tisak je priredila izbor iz vlastitog pjesništva te već objavljene i dobro poznate pjesme popratila fusnotama u kojima komentira okolnosti nastanka pojedine pjesme i time čitatelju daje dragocjen uvid u postupak stvaranja, kao i u detalje iz svoga života. Riječ je o zbirci Ja koja imam nevinije ruke: asinkroni odabir: odabrala i za tisak priredila Vesna Parun objavljenoj 2009. godine.

Uz obljetnicu pjesnikinjine smrti, a i kako bismo vas potaknuli na daljnje istraživanje njezina opusa, donosimo tekstove triju njezinih pjesama:

Ushit

Tvoje su oči za me

Lisnata, topla streha.

Našla sam biser - kamen

U školjci tvog osmjeha.

 

U grlu mi je srce,

U srcu mi je ptica.

Sva sam zvučno zrnce

Bistra večernjica.

 

Bila sam dječak

U mjesečinu me sakrila

večer, utrnuvši svijeće.

Svu noć sam zamišljena snila

u modroj šumi kroz drveće.

 

Bila sam zrno rumena grožđa

u zubima sred poljubaca

lisica utekla iz gvožđa

dječak, što praćkom poklike baca;

 

i ujed pjesme nasred čela

šarena mačka u košari igre.

Šta nisam bila, šta nisam smjela,

zrcalo ribe u zjenici vidre!

 

Zahvalnost

Da sam umrla u djetinjstvu

ne bih znala kuda vode

bijele stramputice

oko srca rasprostrte.

Da sam umrla

na tvojim rascvjetalim grudima

o ružo ljubavi

ružo putenosti

ne bih znala

kako prostor ohrabruje,

kako je beskrajno

privržena samoća.

FOTO: PINTEREST