LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas slavimo rođendan autora izreke „Ako ti slike nisu dovoljno dobre, nisi dovoljno blizu”

Izum prve Leica kamere omogućio je početak modernog fotoreportiranja kada se napisana priča zamjenjuje fotografijom. Robert Capa u svojem je radu iskoristio moć kamere i stvorio stvarne priče ispričane slikama prateći ratne sukobe.

Izum prve Leica kamere omogućio je početak modernog fotoreportiranja kada se napisana priča zamjenjuje fotografijom. Robert Capa u svojem je radu iskoristio moć kamere i stvorio stvarne priče ispričane slikama prateći ratne sukobe.

Endre Friedman, poznatiji kao Robert Capa, rođen je u Budimpešti 22. listopada 1913. godine i jedini je fotoreporter koji je zabilježio iskrcavanje Saveznika u Normandiji, ali i svima poznat autor izreke Ako ti slike nisu dovoljno dobre, nisi dovoljno blizu.

Robert Capa zapravo je pseudonim pod kojim su on i njegova djevojka Gerda Pohorylle fotografirali sukobe za vrijeme Španjolskog građanskog rata. Ime je kasnije na sebe preuzeo Friedman jer capa u mađarskom prijevodu znači morski pas, što mu je bio nadimak iz djetinjstva. Zbog ekonomskog i socijalnog stanja 1930. odlazi iz Budimpešte u Berlin gdje upisuje studij novinarstva i političkih znanosti i započinje svoju karijeru kao fotoreporter. Tri godine nakon, po usponu nacističke vlasti, Capa napušta Njemačku i seli se u Pariz. Njegove prve objavljene fotografije portretirale su Lava Trockog u Kopenhagenu za vrijeme njegova govora o važnosti Ruske revolucije.

S Gerdom Taro dokumentira ratne sukobe u Španjolskom građanskom ratu i prodaje fotografije različitim novinskim poslovnicama. Tada poprima svjetsku slavu fotografijom The Falling Soldier koju danas svi nazivaju kultnom slikom rata, ali gubi svoju zaručnicu prilikom praćenja povlačenja republikanske vojske.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Robert Capa živi u New Yorku i radi za časopis Life. Life ubrzo postaje najutjecajniji časopis fotoreportera na svijetu zbog praćenja ratnih zbivanja diljem Europe, a osim toga iskoristio je fotografiju kao najbolji prikaz za dokumentiranje krizne situacije. Capa 1944. sudjeluje u drugom napadačkom valu Dana D. Pod konstantnom je paljbom uspio snimiti 106 slika, no zbog tehničke pogreške prilikom razvijanja fotografija ostalo je sačuvano njih samo 11, a najpoznatija je The Face in the Surf.

Svoju karijeru nastavlja s putovanjima i praćenjima ratnih zbivanja diljem svijeta, a 1947. Robert Capa, Henri Cartier Bresson, Georg Rodger i David Seymar osnivaju Magnum fotoagenciju, danas jednu od najvažnijih fotografskih agencija na svijetu. Agencijom je službeno stvoreno fotografsko novinarstvo čiji je cilj da fotografija ne bude samo dokumentacija nekog događaja, već je ideja da fotograf postane izvjestitelj sa slikom. Njegova je dužnost otići u centar nekog zbivanja i postati njegovim aktivnim sudionikom. Capa umire 1954. u Francuskoj Indokini, današnjem Vijetnamu, nagazivši na minu.

Determiniran je time da glavne trenutke zabilježi kamerom i svojim potresnim ratnim slikama blisko predstavi čovjekovu lošu situaciju i time utječe na širu publiku. Capa svojim slikama piše priču i izvještava, a izazivajući osjećaj empatije u gledatelju stvara umjetničko djelo i postaje jednim od najpoznatijih fotografa na svijetu.

FOTO: WIKIPEDIA