LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas se u Hrvatskoj i svijetu nose ružičaste majice

Nošenje ružičaste majice simbolična je gesta, ali može imati veliki učinak. Stoga, danas nosite ružičasto i podržite borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Nošenje ružičaste majice simbolična je gesta, ali može imati veliki učinak. Stoga, danas nosite ružičasto i podržite borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Danas obilježavamo Međunarodni dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) kojim se nastoji spriječiti vršnjačko nasilje među djecom i mladima. Ideja za obilježavanje ovog dana potekla je od dvojice kanadskih srednjoškolaca, Davida Shepherda i Travisa Pricea, koji su 2007. godine u Berwicku u Novoj Škotskoj pokazali izuzetnu potporu svojem školskom kolegi.

Njega su, naime, zlostavljali vršnjaci jer je nosio ružičastu majicu u školi, čime je želio dati podršku svojoj majci oboljeloj od raka dojke. David i Travis odlučili su poduprijeti dječaka te su kupili ružičaste majice i dijelili ih u školi. Majice su počeli nositi drugi učenici i nasilje je učinkovito zaustavljeno.

Iz Kanade se ova inicijativa proširila svijetom. Tako se u Hrvatskoj već treću godinu posljednje srijede u veljači obilježava Međunarodni dan ružičastih majica. Organizator događaja je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. U inicijativu su se uključile brojne hrvatske kompanije, poznate osobe te učenici i nastavnici u hrvatskim školama. Na Facebook događaju možete vidjeti aktivnosti koji se danas odvijaju širom zemlje te se priključiti akciji.  

Vršnjačko nasilje jedan je od najtežih problema u hrvatskim školama. Nasilje među djecom i mladima može biti fizičko i psihičko. Pogrdne riječi, napastovanje preko interneta, omalovažavanje, samo su neki oblici nasilja koje vrlo brzo može izmaknuti kontroli. Djeca i mladi širom zemlje svakodnevno trpe nasilje i šute o tome. To se mora promijeniti.

Nije kasno da se uključite u ovu inicijativu. Nikad nije kasno da se pokaže dobrota i solidarnost. Tinejdžeri iz Kanade dokazali su kako se malim znacima pažnje i potpore mogu učiniti velike promjene. Nemojte odbaciti važnost tih malih postupaka – stiska ruke, zagrljaja i širenja pozitivnih poruka. Nošenje ružičaste majice simbolična je gesta, ali može imati veliki učinak. Stoga, danas nosite ružičasto i borbu protiv vršnjačkog nasilja podržite ne samo danas nego svakog dana. Svatko od nas može biti nositelj promjene u školi i na fakultetu.  

FOTO: FACEBOOK/CEPN