LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
studentski sportovi

Danas se obilježava Međunarodni dan sveučilišnog sporta; predjsenik FISU-a uputio poruku studentima

"Međunarodni dan sveučilišnog sporta posvećen je vama studentima, budite aktivni, vodite zdrav način života".

"Međunarodni dan sveučilišnog sporta posvećen je vama studentima, budite aktivni, vodite zdrav način života".

Od 2016. godine, 20. rujna se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sveučilišnog sporta (IDUS - International Day of University Sports). Cilj je podizanje svijesti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću te poticanja studenata na uključivanje u sportske aktivnosti na svojim sveučilištima, ali i položaju studentskog sporta u društvu.

Događaj su utemeljili FISU (Međunarodna federacija sveučilišnog sporta) i UNESCO, a Hrvatska redovito sudjeluje svake godine kroz paralelno obilježavanje u više gradova.
 

"FISU nudi priliku i inspiraciju studentima diljem svijeta da se bave sportom. Zdravlje, dobrobit i iskustva koja učenici stječu u sportu pomažu im da postanu aktivni članovi našeg globalnog društva", stoji na službenoj stranici.

 

Predsjednik FISU-a Leonz Eder sa studentima je podijelio poruku za Međunarodni dan sveučilišnog sporta. Poziva ih da ostanu aktivni kako bi ostali zdravi.
 

"Međunarodni dan sveučilišnog sporta posvećen je vama studentima, budite aktivni, vodite zdrav način života. Znate, većina nas, mi nismo elitni sportski ljudi, pokušavamo vježbati u svakodnevnom životu. Samo nemojte ići dizalom, idite stepenicama, ili ako dolazite autobusom, izađite iz autobusa jednu stanicu ranije i pješačite do svog ureda ili do sveučilišta ili do teretane", rekao je.


Najuspješnije sportsko sveučilište u Europi

 

Sveučilište u Zagrebu iskoristilo je današnji dan kako bi se prisjetilo svog velikog uspjeha. Naime, na 5. Europskim igrama koje su se održavale u srpnju 2022. u gradu Łódźu u Poljskoj, Sveučilište je osvojilo titulu najuspješnijeg sportskog sveučilišta u Europi. Na Igrama je sudjelovalo 4800 sportaša s 441 sveučilišta iz 37 europskih država.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA