LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas je međunarodni dan voda

Voda je najvažniji ljudski resurs. Iako je u svijetu sve veći problem nestašica pitke vode, Hrvatska po zalihama stoji izuzetno dobro.

Voda je najvažniji ljudski resurs. Iako je u svijetu sve veći problem nestašica pitke vode, Hrvatska po zalihama stoji izuzetno dobro.

Kaže se da je voda najzdravije piće, a bez vode nema ni života. Iako je danas svijest o važnosti vode viša nego ranije, još se uvijek ulažu veliki napori kako bi se voda zaštitila i održala čistom i zdravom.

Međunarodni dan voda proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine. Tada su sve države pozvane na obilježavanje toga dana 22. ožujka, a u svrhu podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju vodenih resursa na svijetu.

Iako je većina Zemlje prekrivena vodom, samo 2,5% njih otpada na slatke vode. Od tog malog postotka, gotovo 70% pitke vode zamrznuto je u ledenjacima i snijegu na polarnim kapama. Gotovo 30% otpada na podzemne vode, a od malog preostalog postotka dio je također u tlu i močvarama. Kada odbijemo sve ove teško upotrebljive akumulacije, ljudima je za piće upotrebljivo samo 0,3%.

Hrvatska prema procjenama UNESCO-a raspolaže s 32 818 prostornih metara obnovljivih zaliha vode po stanovniku godišnje. To je svrstava među trideset vodom najbogatijih zemalja u svijetu, odnosno iza Islanda i Norveške na visoko treće mjesto u Europi.

Tema ovogodišnjeg Dana voda su podzemne vode, čime se želi naglasiti njihova važnost i zaštita unutar ekosustava.
FOTO: UNSPLASH