LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

12 je godina od smrti Luke Ritza; objavljeni dobitnici nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Na današnji dan, dvanaest godina od smrti Luke Ritza, objavljena su imena dvoje učenika koji su dobili nagradu „Luka Ritz”.

Na današnji dan, dvanaest godina od smrti Luke Ritza, objavljena su imena dvoje učenika koji su dobili nagradu „Luka Ritz”.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je Dorotei Horvat, učenici osmog razreda, i Luki Prce, učeniku četvrtog razreda, Nagradu Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Svrha je nagrade poticanje mladih na aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, senzibilizacija javnosti, posebno mlađe populacije, njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja te promocija pozitivnih uzora i modela ponašanja.

Danas je točno 12 godina otkako je Luka Ritz preminuo. Preminuo je nakon 12 dana zbog ozljeda zadobivenih nakon brutalnog čina nasilja koje su nad njim izvršila tri dečka, a nedugo nakon toga postao je simbol borbe protiv nasilja. Lukini napadači naposljetku su priznali da su ga pretukli iz dosade za što su snosili gotovo nikakve posljedice i kazne te su čak i nakon premlaćivanja Luke nastavljali s kriminalnim radnjama, a paljenje kontejnera i prodaja droge samo su neke od njih.

Luka je još ranije rekao da želi da se nakon njegove smrti, kako je otkrila njegova majka za intervju za Jutarnji.hr, njegovi organi doniraju, čime je na koncu spasio devet života
FOTO: PEXELS