LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu spada među najstarija sveučilišta u Europi te je najstarije sveučilište u Hrvatskoj s neprekidnim djelovanjem.

Sveučilište u Zagrebu spada među najstarija sveučilišta u Europi te je najstarije sveučilište u Hrvatskoj s neprekidnim djelovanjem.

U povijesti nastanka Sveučilišta u Zagrebu posebno se ističu dva datuma. Prvi od njih je datum utemeljenja Sveučilišta, 23. rujan 1669. godine Toga datuma Isusovačkoj akademiji u Zagrebu priznat je status sveučilišta na temelju diplome cara Svetog Rimskog Carstva i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. Status i povlastice Sveučilišta prihvaćene su 3. studenoga 1671. godine na zasjedanju sabora Hrvatskog kraljevstva te se stoga 3. studeni obilježava kao Dan Sveučilišta u Zagrebu.

U povodu današnjeg dana sveučilišno izaslanstvo položit će vijence na groblju Mirogoj te će odati počast preminulim profesorima i studentima. Svečana sjednica Senata započet će u 11 sati u auli Rektorata Sveučilišta. Izlaganje Sveučilište u Zagrebu na početku 347. akademske godine održat će rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras te će ujedno dodijeliti i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu spada među najstarija sveučilišta u Europi te je najstarije sveučilište u Hrvatskoj s neprekidnim djelovanjem. U sklopu njega djeluje 29 fakulteta, 3 akademije te sveučilišni centar Hrvatski studiji.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR