LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan kad je seks bez zaštite proglašen smrtonosnim

Mikroskopski mali virus tako je prekinuo veliku "partijanu" početkom 80-ih godina. Slobodna ljubav nije više bila toliko slobodna, a na spolno prenosive bolesti obraćalo se puno više pozornosti.

Mikroskopski mali virus tako je prekinuo veliku "partijanu" početkom 80-ih godina. Slobodna ljubav nije više bila toliko slobodna, a na spolno prenosive bolesti obraćalo se puno više pozornosti.

Los Angeles na početku je 80-ih godina prošlog stoljeća bio sve samo ne grad anđela. Vrijeme je to u kojemu je diskoera polako završavala, a kolumbijski se narkokarteli na tržište probijali bijelim prahom koji je kasnije postao i ostao vrlo popularan među imućnijom klijentelom. Nakon hipijevskih 60-ih i ludih 70-ih u kojima se promovirao izrazito liberalan stil života, prvenstveno misleći na slobodu promjene seksualnih partnera i uživanje droga, u osamdesetima je jedan događaj dao znak da takva vrsta zabave može biti pogubna.

U listopadu 1980. godine u losanđelesku je bolnicu dovedeno pet mladih muškaraca za koje su liječnici ustvrdili da boluju od rijetke plućne infekcije. Njihovo je liječenje trajalo dugo, ali nije bilo uspješno. Na današnji dan prije točno 35 godina napisano je izvješće koje je označilo upoznavanje s novom bolešću kojoj su kasnije znanstvenici dali ime AIDS. U vrijeme pisanja izvještaja dvojica su pacijenata već umrla od posljedica bolesti. Petorica pacijenata nisu se međusobno poznavala, no imali su dosta zajedničkih karakteristika. Svi su redom bili seksualno aktivni homoseksualci (koji su još uvijek najrizičnija skupina), drogirali su se i nikad prije nisu imali velikih zdravstvenih problema.

Otada su zdravstvene organizacije diljem svijeta radile na tomu da što više podignu svijest o ovoj bolesti te spriječe njezino širenje. Unatoč tomu, od AIDS-a je dosad, prema procjenama WHO-a, umrlo više od 34 milijuna ljudi, a zaraženih virusom u ovom je trenutku oko 37 milijuna. Trojica od ova 34 milijuna bili su uistinu velike zvijezde. Svoje su bitke s AIDS-om izgubili popularni glumac Rock Hudson, jedan od najboljih rock glasova svih vremena, Freddy Mercury te kum gangsta rapa Eric Wright, poznatiji kao Eazy-E. 

Zaraženost virusom HIV, koji uzrokuje AIDS, nije neizlječiva. S vremenom su stručnjaci razvili kombinaciju lijekova koji sprečavaju virus da se razmnoži u tijelu i tako ugrozi imunosni sustav. Mnoge su i predrasude vezane za AIDS, a najviše one o prenošenju bolesti. Virus HIV-a može se prenijeti samo spolnim odnosom ili putem krvi. Zaraziti se ne možete putem zraka, znoja ili sline. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca, a simbol koji se tad nosi crvena je vrpca.

Mikroskopski mali virus tako je prekinuo veliku partijanu početkom 80-ih godina. Slobodna ljubav nije više bila toliko slobodna, a na spolno prenosive bolesti obraćalo se puno više pozornosti. Šteta, jer, da se mala napast nikad nije umnožila, možda bismo još i danas mogli uživati u izvedbama ovog velikog glazbenika:

FOTO: THE BIG ONE