LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan je za čašicu vina; izdvajamo njegovih glavnih 5 pozitivnih učinaka

Unatoč tome što podrijetlo Dana ispijanja vina nije poznato, poprilično je etabliran u krugovima vinoljubaca. Obilježavanjem ovog dana promoviraju se dobrobiti konzumacije vina u kontekstu zdravlja te ljubav prema dobroj čašici.

Unatoč tome što podrijetlo Dana ispijanja vina nije poznato, poprilično je etabliran u krugovima vinoljubaca. Obilježavanjem ovog dana promoviraju se dobrobiti konzumacije vina u kontekstu zdravlja te ljubav prema dobroj čašici.

Kultura ispijanja vina i njegova važnost u svakidašnjem životu svoje korijene vuče daleko u prošlost - postoji vjerovanje kako je ono konzumirano pred puno više od 9000 godina. U tom periodu sa sigurnošću se može reći kako su ga proizvodili Kinezi, a kasnije i Grci. Njihovom kolonizacijom Mediterana širili su nauk o proizvodnji vina kojeg su preuzeli Talijanima te ga širili po ostatku Europe. Kao tada za Grke, ovo je piće postalo sastavni dio religioznih praksi koje se primjenjuju do danas u kršćanstvu.

Danas se, 18. veljače, obilježava Dan ispijanja vina. Premda nije poznato tko je krenuo s tom praksom i kada, sam dan je poprilično etabliran u krugovima vinoljubaca. Njegovim obilježavanjem promoviraju se dobrobiti konzumacije u kontekstu zdravlja te ljubav prema dobroj čašici. Beneficije ispijanja ovoga pića odražavaju se u međuljudskim odnosima, osobnom zadovoljstvu, kulinarstvu i najbitnije zdravlju, a najviše od njega može se dobiti konzumiranjem jedne čaše za žene i dvije za muškarce dnevno.

Crno vino slovi kao zdravije što može zahvaliti prirodnom spoju zvanom – resveratrol. Njega nalazimo na koži crnog grožđa te je potvrđeno kako posjeduje protuupalna i antikancerogena svojstva te kako pomaže kod zdravlja kardiovaskularnog sustava. Bijelo vino ne spominje se tako često kad je u pitanju zdravlje, no ono je dobar izvor antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale u borbi protiv srčanog udara.

U nastavku donosimo njegovih glavnih 5 pozitivnih učinaka.

1. Jača imunitet

Za borbu protiv bolesti važan je stabilan imunološki sustav. Postoje razni načini kako ga poboljšati - od konzumacije dodataka prehrani do većeg unosa voća i povrća, no jeste li znali da imunitetu može doprinijeti i vino? Tajna leži u antioksidansima koje sadrži, a koje sprječavaju upalne procese. Dakako, važno je konzumirati samo propisane količine kako bi se postigli željeni rezultati.

2. Utječe na gubitak nepoželjnih kilograma

Nepoželjni kilogrami lakše se tope uz čašu crnog vina. Unatoč tome što vino može biti vrlo kalorično, ono sadrži elagičnu kiselinu koja pomaže pri topljenju masti i sprječava stvaranje nove, te osim toga, stagnira rast već postojeće.

3. Smanjuje mogućnost srčanog udara

Za zdravlje srca važan je krvožilni sustav, a tome može doprinijeti spoj imena procijanidin koji doprinosi borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti. Crno vino djeluje kao prirodni razrjeđivač krvi te na taj način sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani udar. Važno je pri tome ne pretjerivati u konzumaciji vina budući da takva praksa može izazvati suprotnu reakciju od one željene.

4. Sprječava dijabetes

Dijabetes postaje sve češća pojava u 21. stoljeću te kako bismo smanjili rizik za dijabetes tipa 2, vino može biti dobra prevencija. Pokazalo se kako onima koji boluju od dijabetesa crno vino održava razine glukoze u krvi stabilnima. Također, ono onemogućuje rad enzima alfa-glukozidaze zaslužnog za apsorpciju glukoze u krvotok te osim toga djelovanje resveratrola pozitivno djeluje na inzulin, to jest potiče proizvodnju inzulina u tijelu.

5. Sprječava rak

U prevenciji raka vino se pokazalo kao dobar suborac. Ispostavilo se kako u slučaju raka crijeva, raka dojke te raka prostate vino smanjuje rizik, to jest resveratrol u vinu. On uništava stanice koje imaju narušenu DNK strukturu te su zbog toga prijetnja jer se mogu pretvoriti u kancerogene stanice.

Unatoč mnogim beneficijama konzumacije vina ono ima i svoje negativne strane. Prva točka u obrani od takvih efekata jest ne pretjerivati. Dnevni unos kod žena ne bi trebao prelaziti količinu od 150 ml dok kod muškaraca 200 ml. Važno je pripaziti na količinu ispijanja ovog napitka jer se ipak radi o alkoholu to jest etanolu koji ima psihoaktivna svojstva čije obilježje jest toksičnost po jetru, mozak i probavne organe. Osim toga alkohol može izazvati ovisnost te povećati rizik od raznih karcinoma, a čak doprinosi i depresiji te ranijoj smrti. Kardiomiopatija, razne aritmije, hipertenzija, hepatitis, ciroza te pankreatitis posljedice su prekomjerne konzumacije vina. Stoga kako bi vino dalo najbolje od sebe, važno je ostati unutar propisanih granica. 

FOTO: PINTEREST