LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan grada Zagreba: 9 zanimljivosti o našem glavnom gradu

Jeste li se već vozili treskom, posjetili zagrebački Stonehenge i prošetali Zelenom potkovom? U nastavku vam donosimo nekoliko manje poznatih činjenica o Zagrebu.

Jeste li se već vozili treskom, posjetili zagrebački Stonehenge i prošetali Zelenom potkovom? U nastavku vam donosimo nekoliko manje poznatih činjenica o Zagrebu.

Na današnji dan obilježavamo Dan grada Zagreba, kada se ujedno slavi svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Kamenita vrata sagrađena su vjerojatno već u 13. stoljeću, a bila su dio obrambenog sustava Gradeca. Uništio ih je požar koji je u noći s 30. na 31. svibnja 1731. godine zahvatio Gradec i Kaptol.

U stanu iznad Kamenitih vrata živjela je udovica Moldar. I njen je stan izgorio u požaru, no čudom je ostala sačuvana slika Majke Božje koju je udovica posjedovala. Izgorio je samo drveni okvir u kojemu se nalazila slika. Prilikom obnove Kamenitih vrata udovica je dala sagraditi barokni oltar za sliku. Na slici se nalazi Marija koja u desnoj ruci drži Isusa, a u lijevoj kraljevsko žezlo. Ta je slika jedna od najstarijih slika grada Zagreba.

Građani su uskoro počeli štovati Majku Božju i moliti ju za pomoć i zaštitu. Na 260. obljetnicu požara, 31. svibnja 1991. godine, kardinal Franjo Kuharić je Majku Božju od Kamenitih vrata proglasio zaštitnicom grada Zagreba. Majka Božja u srcu je mnogih Zagrepčana. Pred njezinim oltarom zastaju, mole se i pale svijeće, a od 1999. godine dan svojeg grada slave na svetkovinu njegove zaštitnice.

Povodom današnjeg dana, donosimo nekoliko zanimljivosti o našem glavnom gradu. 

Radićeva ulica u samom centru Zagreba ime nije dobila po Antunu ili Stjepanu Radiću, nego po njihovu nećaku Pavlu koji je 1928. ubijen u atentatu u beogradskoj narodnoj skupštini.

Jeste li čuli za Lenuzzijevu potkovu? Ime je dobila prema arhitektu Lenuzziju, a naziva se još i Zelenom potkovom. Sastoji se od serije trgova - parkova, a čine ju Zrinjevac, tj. Zrinski trg, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg Republike Hrvatske.

Solarni pleksus Europe nalazi se na jarunskom Otoku mladosti. Sastoji se od 61 bloka granita te predstavlja središnju energijsku os Europe koja pulsira između Islanda i Krete. Instalacija se često naziva i zagrebačkim Stonehengeom.

Dora Krupićeva, najpoznatija junakinja Šenoinog romana Zlatarovo Zlato nalazi se u niši kod Kamenitih vrata. Nježna i lijepa, drži u ruci ključ i škrinjicu, svoje blago,  poput svetice. Šenoa i Dora važni su simboli grada.

Znate li što je Harmica? Današnji prolaz kod Trga bana Jelačića. Nekada je to bio naziv glavnog zagrebačkog trga. Na glavnome trgu nekada se nalazilo sajmište na kojem se prikupljao porez - tridesetnica te od toga potječe i sam naziv (mađarski harminc = trideset).

Treska = buka, lomljava, galama, štropot... Ako čuješ tu riječ od starih Purgera, ona će poprimiti potpuno novo značenje.

– Hej, idemo treskom do Trga? Može, imam kartu! 

Treska je, po domaći, tramvaj.

Svi znamo gdje se nalazi Zagrebačka katedrala, a jeste li znali da je njezino puno ime Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava?

U Bogovićevoj ulici nalazi se spomenik psu Plutu. Pluto je bio pas skitnica o kojem su se radnici brinuli tijekom gradnje objekta za Prvu hrvatsku štedionicu. Pluto je postao "pas sa gradilišta", no nažalost, ubrzo je uginuo u sukobu s razbojnicima.

Ako dosad niste čuli za Tomislava Gotovca, odmah ga memorirajte! Njegov performans Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!) dogodio se 1981. godine kada je Gotovac gol prošetao Ilicom poljubivši asfalt. Performans je završio uhićenjem, ali je Gotovac ušao u legendu. Događaj će zauvijek ostati u sjećanju mnogih zahvaljujući "spomeniku", tj. otiscima Tomislavovih stopala u Ilici.
FOTO: PIXABAY