LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Cinco de Mayo, nacionalni praznik i dan odavanja počasti osobama meksičkog podrijetla u SAD-u

Ako ste ljubitelj ovakvih slavlja, danas vam je idealna prilika da napravite prvi korak i upoznate se s meksičkom kulturom.

Ako ste ljubitelj ovakvih slavlja, danas vam je idealna prilika da napravite prvi korak i upoznate se s meksičkom kulturom.

Tijekom Francusko-meksičkog rata loše je naoružana i brojčano nadjačana meksička vojska pod vodstvom generala Ignacija Zaragoze 5. svibnja 1862. porazila francuske snage koje su pokušale zauzeti Pueblu de Los Angeles, malen gradić u srcu Meksika.

Iako nije bila presudna za cjelokupnu pobjedu u ratu, bitka kod Pueble predstavljala je veliku moralnu pobjedu tadašnje meksičke vlade koja je svim Meksikancima pokazala da mogu obraniti svoju suverenost kada im zaprijeti jedna od najmoćnijih sila svijeta.

Godinu dana prije obrane Pueble, liberal Benito Juarez postao je predsjednik države koja se nalazila u financijskom kolapsu, a kao najjednostavnije rješenje sve je vanjske dugove Meksika proglasio nevažećima.

Kao odgovor na taj meksički potez, Francuska, Velika Britanija i Španjolska poslale su pomorske snage do Veracruza kako bi dobile naknadu za učinjenu štetu. Nakon dugih su se pregovora Velika Britanija i Španjolska povukle. Međutim, Francuska, kojom je vladao Napoleon III., odlučila je iskoristiti priliku i izgraditi zavisno carstvo na meksičkom teritoriju. Koncem 1861. Francuzi osvajaju Veracruz i prisiljavaju sile predsjednika Juareza na povlačenje duboko u teritorij Meksika, čime je započeo šestogodišnji rat na meksičkom teritoriju.

Uvjerena u laku pobjedu, francuska vojska sa 6000 vojnika 5. svibnja 1862. napada Puebla de Los Angeles. S druge strane, predsjednik Juarez šalje sve raspoložive gerilske snage u obranu grada. Dvije tisuće Meksikanaca je od zore do večeri branilo i obranilo grad, učinivši generala Zaragozu lokalnim herojem.

Iako pobjeda nije bila od ključne važnosti za cjelokupnu pobjedu u ratu, Zaragozina pobjeda kod Pueble označila je početak snažnog meksičkog otpora koji će šest godina kasnije, uza svesrdnu pomoć SAD-a, rezultirati francuskim povlačenjem.

Puebla de Los Angeles je nakon pobjede u čast generalu preimenovana u Puebla de Zaragoza, a Meksikanci i dan danas pobjedu kod Pueble slave kao nacionalni praznik – Cinco de Mayo.

Osim u Meksiku, ovaj praznik obilježava se i u SAD-u, čime Amerikanci odaju počast ulozi stanovnika meksičkog podrijetla u razvoju zemlje. Ovaj je praznik prepoznat i u ostatku svijeta kao vjerojatno najveseliji (odmah uz St. Patricks Day).

Cinco de Mayo tako je prihvaćen i kod nas. Na današnji se dan piju tradicionalna meksička piva, jede se meksička hrana, sluša meksička glazba i razbija popularna piñata.

Ako ste ljubitelj ovakvih slavlja, danas vam je idealna prilika da napravite prvi korak i upoznate se s meksičkom kulturom.

FOTO: WIKIMEDIA.ORG