LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Bitka za Midway – početak kraja japanske moći

Prije 74 godine započela je bitka kod Midwaya između američke i japanske mornarice. Nakon prijašnjih uspjeha na Pacifiku, japanska mornarica izgubila je bitku.

Prije 74 godine započela je bitka kod Midwaya između američke i japanske mornarice. Nakon prijašnjih uspjeha na Pacifiku, japanska mornarica izgubila je bitku.

Bitka kod Midwaya započela je 4. lipnja 1942. godine Bila je to odlučujuća pobjeda SAD-a protiv Japana za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tijekom četverodnevne borbe u zraku i na moru, brojčano nadjačana vojska SAD-a uspjela je uništiti četiri japanska nosača aviona i izgubiti samo jedan svoj, Yorktown. Japanska mornarica do tada bila je nepobjediva.

U periodu od šest mjeseci prije spomenute bitke, Japanci su nizali pobjede diljem Pacifika uključujući Maleziju, Singapur, Filipine i brojne druge otoke i skupine otoka. Unatoč tome, SAD je postajao sve veća prijetnja te je admiral Isoruku Yamamoto odlučio uništiti američku mornaricu prije no što postane dovoljno jaka da uništi njegovu vlastitu.

Više od 1500 kilometara sjevernozapadno od Honolulua, strateški otok Midway postao je središnja točka Yamamotovog plana uništenja američkog otpora Japanskom imperiju. Isplanirao je lažni napad prema Aljasci nakon kojeg bi slijedio iznenadni napad na otok. Kad bi američka mornarica došla na njega kako bi ga obranila, uništila bi ju japanska mornarica koja bi ju čekala u zasjedi prema zapadu. U slučaju uspjeha, Japanci bi mogli eliminirati bilo kakvu buduću američku prijetnju na središtu Pacifika. Međutim, američka tajna služba razbila je kod japanske mornarice te je očekivala ovaj iznenadni napad.

U međuvremenu, 320 kilometara na sjeveroistoku, Amerikanci su neočekivano uhvatili japanske snage i uništili tri japanska nosača i jednu krstaricu. Jedini nosač aviona koji je uspio pobjeći izgubio je svu svoju flotu u borbi s američkim zračnim snagama, no uspio je teško oštetiti njihov nosač Yorktown. Unatoč ovom uspjehu, potopljen je sljedeće jutro.

Nakon bitke, Japan je izgubio četiri nosača aviona, jednu krstaricu, 292 letjelice i oko 2 500 života. SAD je izgubio jedan razarač, 145 letjelica i oko 300 života. Uslijedilo je nizanje uspjeha SAD-a sve do predaje Japana tri godine kasnije. 

FOTO: WIKIPEDIA