LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Atentat na predsjednika Abrahama Lincolna

John Wilkes Booth usmrtio je u kazalištu predsjednika Abrahama Lincolna jednim hicem u potiljak. Potraga za atentatorom bila je jedna od najvećih u povijesti i uključivala je više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca.

John Wilkes Booth usmrtio je u kazalištu predsjednika Abrahama Lincolna jednim hicem u potiljak. Potraga za atentatorom bila je jedna od najvećih u povijesti i uključivala je više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca.

Poznati glumac John Wilkes Booth upucao je predsjednika Abrahama Lincolna 14. travnja 1865. godine na predstavi u kazalištu Ford u Washingtonu. Atentat je izvršen samo pet dana nakon završetka Američkog građanskog rata.

Booth je rođen u Marylandu te je bio simpatizer Konfederacije. Pri kraju rata, Booth je s nekoliko istomišljenika namjeravao oteti Lincolna i odvesti ga u glavni grad Konfederacije, Richmond. Međutim, na dan isplanirane otmice Lincoln nije došao na mjesto gdje su ga namjeravali oteti. S obzirom na to da se rat bližio kraju, Booth je osmislio radikalniji način spašavanja Konfederacije. Znao je da će 14. travnja predsjednik Lincoln, potpredsjednik Andrew Johnson i glavni tajnik William H. Seward biti na predstavi u kazalištu Ford te je namjeravao izvršiti atentat na svu trojicu.

U 22 sata i 15 minuta, Booth se ušuljao u privatnu predsjednikovu ložu odmah iznad pozornice i ispalio hitac ravno u Lincolnov potiljak. Časnik Rathbone, koji je također bio u loži, nasrnuo je na Bootha, no ovaj ga je ranio nožem u rame i skočio na pozornicu vičući Sic semper tyrannis!, odnosno Tako prolaze tirani! U početku, publika je smatrala da je to dio predstave, no vrisak prve dame uvjerio ih je u suprotno, a Booth je uspio pobjeći iz kazališta.

Sprovod je održan 21. travnja u Illinoisu gdje je Lincoln živio prije no što je postao predsjednikom. Sprovodu su prisustvovali deseci tisuća ljudi koji su došli odati počast predsjedniku u dugoj povorci na putu prema posljednjem počivalištu.

S obzirom na to da je Booth bio poznati glumac, većina publike odmah ga je prepoznala u kazalištu te je započela potjera za njim. Potraga za Boothom bila je jedna od najvećih u povijesti s više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca. Samo pet dana nakon Lincolnova sprovoda, Booth je pronađen i upucan zbog navodnog podizanja vatrenog oružja na policajca. Njegove su posljednje riječi bile Beskorisno, beskorisno

FOTO: WIKIPEDIA