LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Atentat na najvećeg izvođača hip-hop glazbe na svijetu; počinitelji nisu otkriveni

Tupac Shakur ili 2Pac promijenio je scenu hip-hop glazbe devedesetih godina prošlog stoljeća, a na današnji dan 1996. godine umire nakon što je na njega izvršen drugi atentat.

Tupac Shakur ili 2Pac promijenio je scenu hip-hop glazbe devedesetih godina prošlog stoljeća, a na današnji dan 1996. godine umire nakon što je na njega izvršen drugi atentat.

Tupac Amaru Shakur, pravim imenom Lesane Parish Crooks, rođen je 16. lipnja 1971. u New Yorku u zloglasnoj četvrti Harlem. Umire 13. rujna 1996. godine u Las Vegasu, američkoj državi Nevadi.

Smatra se najvećim izvođačem hip-hop glazbe na svijetu, a njegova glazbena ostavština broji 75 milijuna prodanih albuma. Nakon izdavanja albuma 2Pacalypse Now 1991. godine njegova se karijera lansira u orbitu najvećih svjetskih zvijezda.

U svojim pjesmama Tupac se bavi problematikom odrastanja u getu, siromaštvom i rasizmom, s kojima je bio suočen tijekom odrastanja, te obračunavanjem s drugim reperima. U podneblju u kojem odrasta nije bila strana stavka biti članom bande koje su uglavnom bile oformljene na temelju obale s koje članovi pojedine bande dolaze, točnije West i East Coast. Kao na člana West Coast bande, na njega je 1993. godine izvršen neuspjeli atentat iza kojeg su, smatra se, stajali članovi East Coast bande i reperski rivali Notorius B.I.G. i Puff Daddy.

U jednom od svojih čestih boravaka u zatvoru Tupac počinje surađivati sa Suge Knightom, koji će platiti jamčevinu ako potpiše ugovor s njegovom diskografskom kućom. Tom suradnjom nastaje njegov četvrti i posljednji album All Eyez on me, koji je proglašen jednim od najboljih albuma američkog repa u devedesetima.

Kasnije objavljuje pjesmu Hit Em Up, u kojoj vrijeđa sve ljude s kojima je ikad bio sukobljen, aludirajući na repere istočne obale. Na današnji dan 1996. godine na Tupaca je izvršen drugi atentat kada se vraćao s boksačkog meča na kojem je nastupao Mike Tyson. Njegovo vozilo sustiže bijeli Cadillac iz kojeg netko ispaljuje 4 metka pjevaču u prsa. Umire u bolnici nakon 3 operacije i uklonjenog plućnog krila, a počinitelji nisu otkriveni do danas. Smatra se da još uvijek vrijedi ono pravilo među bandama: tko surađuje s policijom, postaje doživotnim cinkarošem.

FOTO: FACEBOOK.COM/TUPACSHAKUR