LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Atentat na Mahatmu Gandhija, najpoznatijeg zagovornika nenasilja

Prije 68 godina ubijen je Mahatma Gandhi, borac za ljudska i građanska prava te zagovornik nenasilja. Cijeli život borio se protiv nepravde i rasizma zagovarajući ujedinjenu Indiju i organizirajući masovne pokrete građanskog neposluha.

Prije 68 godina ubijen je Mahatma Gandhi, borac za ljudska i građanska prava te zagovornik nenasilja. Cijeli život borio se protiv nepravde i rasizma zagovarajući ujedinjenu Indiju i organizirajući masovne pokrete građanskog neposluha.

Mohandas Karamchand Gandhi rođen je 2. listopada 1869. godine Odrastajući u religioznoj obitelji, Gandhi je od malena bio izložen džainizmu, moralno rigoroznoj indijskoj religiji koja zagovara nenasilje. Studirao je pravo u Engleskoj te je nakon fakulteta našao posao u Južnoafričkoj Republici.

Gandhi je u Natalu bio izložen rasizmu i zakonima koji su ugrožavali prava Indijaca. Kako je kasnije izjavio, događaj koji je zaoštrio njegovu svijest o rasizmu bilo je njegovo izbacivanje iz prvog razreda putničkog vlaka. Tada je odlučio boriti se protiv nepravde i braniti svoja ljudska prava.

Tako je pokrenuo kampanju protiv zabrane glasovanja za Indijce te je osnovao Natal Indian Congress zbog kojeg je postao međunarodno poznat. godine 1906. vlasti su htjele još više uskratiti prava Indijaca te je Gandhi pokrenuo prvi satyagraha pokret, to jest pokret masovnog civilnog neposluha.

Drugi satyagraha pokret organizirao je protiv obavezne vojne službe za Indijce u britanskoj vojsci. Stotine tisuća ljudi pridružilo se protestu te je Gandhi do 1920. godine postao vođa indijskog pokreta za neovisnost. Reorganizirao je Indijski nacionalni kongres pretvorivši ga u političku silu te je pokrenuo bojkot britanskih dobara, usluga i institucija u Indiji. Prosvjed je prekinuo nakon izbijanja nasilja, a zatim biva uhićen i osuđen na kaznu zatvora.

Izašavši iz zatvora Gandhi nastavlja svoju misiju. godine 1930. pokrenuo je masivan prosvjed protiv britanskog poreza na sol. Gandhi i njegovi sljedbenici otišli su na Arapsko more i pribavljali sami svoju sol tako što su isparavali morsku vodu. Pohod je postao najpoznatiji pokret civilnog neposluha, a Gandhi dobiva međunarodnu podršku te biva ponovno uhićen.

Izbijanjem Drugog svjetskog rata Gandhi se vraća politici i zagovara pridruživanje Britancima u ratu, u zamjenu za neovisnost. Britanci su to odbili s namjerom razdvajanja Indije podržavanjem konzervativnih muslimanskih i hindu grupa. Gandhi tada osniva pokret Quit India koji za posljedicu ima povlačenje Britanaca. Pregovori o neovisnosti su započeli, no Muslimanska liga nije se slagala s njegovom vizijom ujedinjene Indije te podjela na države Indiju i Pakistan završava krvavim nasiljem.

Gandhi je htio prekinuti nasilje te je u znak prosvjeda počeo postiti i odlaziti u problematična područja. Dok je bio na takvom putovanju u New Delhiju, hindu ekstremist Nathuram Godse koji se protivio Gandhijevoj toleranciji prema muslimanima, smrtno ga je upucao 30. siječnja 1948. godine

Gandhi je bio poznat pod nazivom Mahatma što znači "velika duša" te su njegove uvjerljive metode građanskog neposluha utjecale na borce za građanska i ljudska prava diljem svijeta, a osobito na Martina Luthera Kinga Jr. u SAD-u. 

FOTO: PINTEREST