LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Akcija stadion – studentski otpor fašizmu

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu proširila se priča o hrvatskim studentima koji su zaštitili Židove i Srbe

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu proširila se priča o hrvatskim studentima koji su zaštitili Židove i Srbe

Svaka borba za slobodu u sebi ima i brojne mitove zbog kojih se često na kraju zaboravlja i iskrivljuje prava istina.

Unatoč tome, za vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu, jedan događaj odjeknuo je jače od drugih i danas se zadržao preko brojnih filmova i priča koje su ispričane o njemu.

U vrijeme nastanka NDH nije bila rijetka pojava da se zagrebački sveučilištarci zlorabe u političke svrhe. Osim na brojnim radnim akcijama, mladež je morala sudjelovati i na raznim političkim skupovima. Jednom takvom prigodom, 26. svibnja 1941., studenti su se okupili na stadionu u Maksimiru, gdje su ustaše sazvale zbor omladine obuhvaćene u civilnu zaštitu.

Na kraju dugog govora o rađanju neke nove Europe i dolaska novog fašističkog duha, ustaški funkcionar pozvao je Židove i Srbe da se svrstaju i izdvoje na drugu stranu stadiona. Posve neočekivano, na taj dio stadiona odjednom su krenuli svi studenti – okupljeni bez razlike. Bio je to veliki udarac za režim koji se revanširao masovnim uhićenjima. Taj događaj ušao je u povijest kao akcija stadion. Kao i oko svih političkih događaja u Drugom svjetskom ratu, i dan-danas ne može se sa sigurnošću tvrditi je li akcija stadion mit ili stvarnost, pogotovo zbog brojnih cenzura kroz koji je priča morala doći do 21. stoljeća.  

Prema pričama, nakon tog događaja uslijedile su i brojne druge diverzantske akcije i paljenja, osobito u omladinskim redovima, koji je do kraja okupacije za ustaški režim bio nepovratno izgubljen.

FOTO: WIKIMEDIA