LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

AAI@EduHr slavi 15. rođendan!

– U izazovnoj 2020. godini sustav AAI@EduHr potvrdio se kao robustan i pouzdan posrednički sustav podržavši naglo i značajno povećanje korištenja. – ističe mr. sc. Miroslav Milinović.

– U izazovnoj 2020. godini sustav AAI@EduHr potvrdio se kao robustan i pouzdan posrednički sustav podržavši naglo i značajno povećanje korištenja. – ističe mr. sc. Miroslav Milinović.

Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske – AAI@EduHr – obilježava 15 godina od uspostave. Naime, sustav je u produkcijski rad pušten 1. ožujka 2006. godine, a rezultat je projekta koji je u svibnju 2004. godine pokrenuo Sveučilišni računski centar (Srce), kako navode njegovi predstavnici, odgovarajući pritom na rastuće potrebe korisnika za pouzdanim i sigurnim sustavom za autentikaciju i autorizaciju pri korištenju mrežnih usluga, i to u suradnji s CARNET-om, a uz financijsku podršku tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

– Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj (AAI@EduHr) infrastrukturni je, posrednički sustav čija je temeljna zadaća omogućiti sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima te njihovu jednostavnu uporabu za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima. Srce koordinira njegovim radom te upravlja razvojem i održavanjem zajedničkih, središnjih elemenata tog sustava. Naglasimo kako je AAI@EduHr jedna od prvih federacija elektroničkih identiteta u globalnoj akademskoj i obrazovnoj zajednici. – ističu iz Srca.

Navode da se proteklih 15 godina AAI@EduHr afirmirao kao ključni sustav koji vlasnicima elektroničkih identiteta (znanstvenicima, nastavnicima, studentima i učenicima) omogućuje rad u virtualnom okruženju, što se posebno važnim pokazalo i u uvjetima pandemije COVID-19.

– Krajem 2020. godine u sustav AAI@EduHr uključena je 241 matična ustanova – davatelj elektroničkih identiteta te jedinstveni imenik svih škola u Republici Hrvatskoj s ukupno više od 920 000 elektroničkih identiteta koje su njihovi vlasnici mogli koristiti za pristup do više od 860 različitih usluga. Treba dodati kako su elektronički identiteti iz sustava AAI@EduHr prihvaćeni u sustavu e-Građani, a sustav AAI@EduHr povezan sa sustavima eduroam (globalna roaming usluga pristupa mreži) i eduGAIN (globalni sustav koji povezuje federacije elektroničkih identiteta). Tako je kroz eduGAIN korisnicima dodatno omogućen pristup do više od 4100 usluga iz 70-ak federacija diljem svijeta. – napominju.

Mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Srca, naglašava:

– U izazovnoj 2020. godini sustav AAI@EduHr potvrdio se kao robustan i pouzdan posrednički sustav podržavši naglo i značajno povećanje korištenja. Tijekom 2020. godine segment sustava AAI@EduHr koji se brine o prijavi za korištenje usluga putem weba zabilježio je više od 80 400 000 uspješnih prijava za rad, što je rekordan godišnji promet i 2,2 puta veći broj obrađenih autentikacijskih zahtjeva nego u 2019. godini. Rekordan mjesečni promet zabilježen je u ožujku 2020. godine, kad je zabilježeno 11 214 236 uspješnih autentikacija  517 453 jedinstvenih korisnika.

 
Iz Srca još pojašnjavaju da je AAI@EduHr ustrojen kao federacija sa središnjim sustavom prijave korisnika (eng. hub-and-spoke federation) čime su standardizirani i pojednostavljeni poslovi davatelja usluga i matičnih ustanova koje izdaju elektroničke identitete. To, međutim, zahtijeva od njega kao operatera središnjih servisa i koordinatora federacije dodatnu brigu o pouzdanom radu i robusnosti sustava. 

– Srce, u ulozi koordinatora sustava AAI@EduHr, nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o ustroju, tehničkim, informacijskim i organizacijskim standardima te o radu središnjih funkcija sustava budu široko dostupne kako predstavnicima matičnih ustanova i davateljima usluga tako i krajnjim korisnicima. –  ističe Mijo Đerek, dipl. ing, predstojnik Sektora za posredničke sustave i podatkovne usluge.

Osim na tehnološkim rješenjima i standardima, sustav se temelji na međusobnom povjerenju svih uključenih subjekata.

– Kako bi to povjerenje očuvalo, Srce provodi redovite provjere usklađenosti (certificiranja) subjekata u sustavu (matičnih ustanova i davatelja usluga) s normama sustava koje uključuju tehnološka, informacijska i organizacijska pravila i preporuke. – navode njegovi predstavnici.

Kažu da je u tehnološkom smislu sustav usklađen sa svim važećim standardima i protokolima, a da oni neprekidno rade na njegovu unapređenju. Tako je, uz standardni način prijave (korisničkom oznakom i lozinkom), uvedena i mogućnost višestupanjske autentikacije korisnika koja omogućuje korištenje više različitih metoda autentikacije te time podiže razinu sigurnost procesa.

– Srce aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima i radnim skupinama koje se bave problemima povezanim s posredničkim sustavima i sustavima autentikacije i autorizacije. Prepoznato je i prihvaćeno kao operator nacionalne autentikacijske i autorizacijske infrastrukture i pouzdan partner u izgradnji globalnih posredničkih (middleware) sustava. – poručuju za kraj.

FOTO: PIXABAY