LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

5 činjenica koje niste znali o Malali Yousafzai – simbolu borbe za školovanje

Najmlađa nobelovka za mir, žena po kojoj je nazvan asteroid i donedavno studentica na Oxfordu danas slavi 23. rođendan!

Najmlađa nobelovka za mir, žena po kojoj je nazvan asteroid i donedavno studentica na Oxfordu danas slavi 23. rođendan!

Priča Malale Yousafzai dobro je poznata, no vrijedna ponovnog pričanja. Rođena je na današnji dan 1997. u Mingori, Pakistanu gdje je i započela svoje aktivističko djelovanje, koje joj je donijelo mnogo sretnih, ali i teških trenutaka. Iako se ondje rijetko slavi rođenje ženske djece, Malalin otac bio je odlučan osigurati joj jednake mogućnosti kakve imaju dječaci, počevši s obrazovanjem.


Vezano: Prije 8 godina talibani su je pokušali ubiti, a sada je diplomirala na Sveučilištu u Oxfordu


S dolaskom ekstremista na vlast život je u Pakistanu bio lišen mnogih korisnih i lijepih stvari kao što su glazba, ali i obrazovanje za djevojčice. Malala je odlučila uhvatiti se u koštac s takvom nepravednom odlukom te tim činom dospijeva u oči šire javnosti. Važno je napomenuti kako u trenutku kad se suprotstavlja talibanskoj vlasti ima samo 11 godina.

Borba za prava ženske djece i žena u globalu od Malale napravili su metu talibana koji su izdali tjeralicu na njezinu glavu. Odnos s talibanima kulminirao je 9. listopada 2012. kad je njihov maskirani pripadnik ušao u bus kojim je djevojčica putovala kući iz škole te joj je pucao u glavu. U okršaju su ozlijeđene još dvije djevojčice.

Preživjevši incident, Malala postaje simbol borbe za školovanje djevojčica i žena diljem svijeta, što ju je dovelo i do naslovnice časopisa Time koji ju je 2013. proglasio jednom od najutjecajnijih ljudi na svijetu. To nas dovodi i do top 5 činjenica koje o Malali vjerojatno niste znali:

  1. Njezino ime u prijevodu znači grief sickens, što bi u slobodnom prijevodu značilo od žaljenja možete oboljeti.
  2. Prema njoj je nazvan čak i asteroid, točnije, 2010 ML48 preimenovan u 316201 Malala.
  3. Najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade koja joj je dodijeljena kad je imala samo 17 godina.
  4. Od preko 40 nagrada osvojila je i nagradu Grammy za najbolji dječji album I am Malala: How One Girl Stood Up for Education and Changed the World.
  5. Ove je godine na Oxfordu završila studij filozofije, ekonomije i politike.
FOTO: PHOTOPIN