LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Znanstveni skup "Novigrad: nekad i sad"

Ovaj petak u Sveučilišnoj dvorani u Zadru možete prisustvovati znanstvenom skupu o Novigradu zadarskom kroz povijest.

Ovaj petak u Sveučilišnoj dvorani u Zadru možete prisustvovati znanstvenom skupu o Novigradu zadarskom kroz povijest.

Zavod za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Sveučilište u Zadru, Matica hrvatska i Općina Novigrad priređuju znanstveni skup "Novigrad: nekad i sad". Znanstveni skup održat će se ovaj petak, 16. listopada, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru i u crkvi sv. Kate u Novigradu, 17. listopada 2015. godine

Na znanstvenom skupu razmatrat će se brojne teme iz prirodnoga, humanističkoga, društvenog, biotehničkog i interdisciplinarnog područja o Novigradu koji je, između ostaloga i zahvaljujući svojem iznimno povoljnom geografskom smještaju, kroz mnoga povijesna razdoblja imao važnu ulogu.

S obzirom na to, na znanstvenom skupu sudjelovat će znanstvenici s brojnih hrvatskih znanstvenih ustanova koji će razmjenom najnovijih znanstvenih spoznaja dati prilog potpunijem razumijevanju uloge Novigrada u zadarskoj regiji, kao poveznici primorskoga i kontinentalnoga dijela Hrvatske.

Program znanstvenog skupa možete preuzeti ovdje.

 

Znanstveni skup "Novigrad: nekad i sad", FOTO: unizd.hr

Za ovaj mali gradić koriste se još nazivi Novigrad zadarski ili Novigrad dalmatinski, zbog istoimenog grada u Istri. Grad ima bogatu povijest, naseljen je još od brončanog doba, tijekom rimskog doba i nakon doseljenja Hrvata, što dokazuju razni ostaci crkve i crkvenog namještaja te neizostavna tvrđava.

FOTO: SVEUČILIŠTE U ZADRU