LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
25. Nagrada hrvatskog glumišta

ZKM-ova „Črna mati zemla“ proglašena najboljom dramskom predstavom

Na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta, Zagrebačko kazalište mladih ponovilo je prošlogodišnji uspjeh i ponovno osvojilo nagradu za najbolju predstavu u cjelini – ove godine za predstavu "Črna mati zemla", Dore Ruždjak Podolski.

Na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta, Zagrebačko kazalište mladih ponovilo je prošlogodišnji uspjeh i ponovno osvojilo nagradu za najbolju predstavu u cjelini – ove godine za predstavu "Črna mati zemla", Dore Ruždjak Podolski.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak je dodijeljena jubilarna 25. Nagrada hrvatskog glumišta. Svečana dodjela nagrada, koja se svake godine održava upravo 24. studenog, održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pod redovitim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore. Na pozornici najvećeg zagrebačkog kazališta dodijeljene su nagrade za najbolja ostvarenja iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti, opere i baleta.

Ovogodišnji popratni program većim je dijelom bio posvećen velikom hrvatskom komediografu Marinu Držiću koji je umro prije 450 godina. Program su vodile Dajana Čuljak i Mia Anočić-Valentić, a tijekom dvosatnog programa pridruživali su im se i drugi kolege.

Najiščekivanija nagrada bila je ona za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a dobila ju se predstava Črna mati zemla Kristiana Novaka / Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski i u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Nakon prošlogodišnje nagrade koju je u istoj kategoriji dobila ZKM-ova predstava Hinkemann Igora Vuka Torbice, ovogodišnja Črna mati zemla nastavlja niz uspješnih kazališnih predstava ovoga kazališta. Članovi žirija za dramu: Lela Margetić, Lada Džidić, Zijad Gračić, Sanja Marin i Enes Vejzović, redateljicu Črne mati zemle, Doru Ruždjak Podolski, nagradili su i nagradom za najbolje redateljsko ostvarenje. Nagradu je dobila i ZKM-ova glumica Urša Raukar igrajući u predstavi sporednu ulogu Bake. Zagrebačko kazalište mladih ove se godine može pohvaliti i nagradom za najbolju predstavu za djecu i mlade koju je dobio za predstavu Sherlock Holmes Ane Tonković Dolenčić.

Članovi žirija za operu dodijelili su nagradu za najbolju opernu predstavu u cjelini operi Otello Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, dok je nagradom za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje bio nagrađen Filip Pavišić za dirigiranje opere Tosca Giacoma Puccinija, u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.
Najboljom baletnom predstavom u cjelini proglašen je balet Gospoda Glembajevi koji je nastao prema drami Miroslava Krleže na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova, u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a žiri je redatelja i koreografa Lea Mujića za isti balet nagradio i nagradom za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dobio je priznati dirigent, pijanist i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević, kojemu je nagradu uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Maestro se zahvalio na nagradi i istaknuo važnost dasaka Hrvatskog narodnog kazališta, kako za kazališnu prošlost, tako i za budućnost. Posebnu poruku poslao je budućim naraštajima:

Nikada nemojte prezreti prošlost koja je iza vas, sa zanosom živite sadašnjost i mislite što će ostati od vas u budućnosti.
 
Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja drame žiri je ove godine namijenio poznatoj glumici Zdenki Heršak, čiji je govor zahvale pročitala njezina kolegica Biserka Ipša. Gospođa Heršak u svojim je riječima zahvale istaknula kako umjetnost ne može mijenjati svijet, ali kako je ona, za razliku od života, vječna.
Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljen je Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt Pogledaj me:
 
Ova produkcija primarnim scenskim jezikom istražuje ne samo kazališne, već i granice društvene odgovornosti. Umjetnička strast, istinitost te katarzična emocija čine ovu predstavu pravim draguljem naše kazališne scene.

U nastavku slijede dobitnici ostalih nagrada.


Za najbolja umjetnička ostvarenja – drama

Glavna ženska uloga: Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi Ostavljam te prema motivima Edwarda Albeeja Marriage play u režiji Matjaža Latina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

Glavna muška uloga: Borko Perić za ulogu Frane u predstavi Jedan sluga, dva gospodara Richarda Beana u režiji Vite Taufera i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Sporedna muška uloga: Siniša Popović za ulogu Nikole u predstavi Ljudi od voska Mate Matišića u režiji Janusza Kice i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – drama

Ženska uloga: Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi Zbunjoza Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita uz produkcijsko sudjelovanje Gradskog kazališta mladih Split.

Muška uloga: Robert Budak za ulogu u predstavi Taksimetar Gorana Vojnovića u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež: 

Ženska uloga: Anja Đurinović za ulogu u predstavi Igra se nastavlja Grigora Viteza u režiji Hrvoja Zalara i produkciji Kazališta Prijatelj iz Zagreba.

Muška uloga: Siniša Novković za ulogu u predstavi Od atoma do stanice Siniše Novkovića u režiji Siniše Novkovića i produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave: Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta Marin Držić - Viktorija od neprijatelja, premijerno izvedenog na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Za najbolja glumačka ostvarenja u radio drami: Ozren Grabarić za ulogu u radiodrami Mrtve duše, 3. dio Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Najbolja redateljska ostvarenja u TV drami: Goran Kulenović za režiju TV serije Crno-bijeli svijet (2. sezona - 1. epizoda).

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju – drama, opera ili balet

Scenografija: Dinka Jeričević u operi Tosca Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Filipa Pavišića, u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Kostimografija: Manuela Paladin Šabanović u baletu Gospoda Glembajevi na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – opera

Ženska uloga: Lana Kos za ulogu Elvire u operi Ernani Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Giancarla del Monaca i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Muška uloga: Ljubomir Puškarić za ulogu Markiza Rodriga od Pose u operi Don Carlo Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Elija Boncompagnija, u režiji Dereka Gimpela i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina – opera

Ženska ili muška uloga: Matija Meić za ulogu Figara u operi Figarov pir Wolfganga Amadeusa Mozarta pod dirigentskim vodstvom Natalie Murray Beale, u režiji Mauricija Garcíje Lozana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – balet

Ženska uloga: Iva Vitić Gameiro za ulogu Julije u baletu Romeo i Julija na glazbu Sergeja Prokofjeva u koreografiji i režiji Patricea Barta i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Muška uloga: Tomislav Petranović za ulogu Ahmeda Nurudina u baletu Derviš i smrt na glazbu Gorana Bojčevskog u koreografiji i režiji Igora Kirova u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i 63. Splitskog ljeta.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – balet

Ženska ili muška uloga: Marta Kanazir za ulogu Titanije u baletu San Ivanjske noći na glazbu raznih autora u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

FOTO: FOTO: FACEBOOK/ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH